Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θέλει μια «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία χρηματοδοτεί και εξοπλίζει την Ουκρανία, αλλά το σχέδιό του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Η ιδέα του γενικού γραμματέα είναι ένα πενταετές ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και βάζοντας τη συμμαχία να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος στην αποστολή των όπλων στο Κίεβο.
«Να βασιζόμαστε περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ»
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από τη συνάντηση, «έτσι ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ».
Σαν παράδειγμα θέτει αυτό που συμβαίνει στην Ουάσινγκτον, όπου ένα νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει κολλήσει στο Κογκρέσο χάρη στην αντίσταση ορισμένων νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του προεδρικού τους υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση στην Ουάσινγκτον είναι ανησυχητική.
«Κάθε ημέρα καθυστέρησης στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να ξεπεράσει την Ουκρανία.
Το σχέδιο του γενικού γραμματέα θα ανατρέψει τον σημερινό ρόλο του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα από τα 32 μέλη της συμμαχίας παρέχουν στρατιωτική βοήθεια και μετρητά στην Ουκρανία μέσω του σχήματος Ramstein υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο αποστέλλει όπλα στην Ουκρανία.
Ο στόχος
Ο στόχος είναι να καταστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία λιγότερο εξαρτώμενη από την εθνική πολιτική, επιτρέποντάς της να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα.
Μια πρόταση είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στο ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους.
Αν και η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Νταχλάλα δήλωσε ότι οι υπουργοί “συμφώνησαν να προχωρήσουν με τον σχεδιασμό για έναν μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία”, οι συζητήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Ο Λευκός Οίκος δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένος με την ιδέα.
Οι υπουργοί αντιδρούν
Οι πρώτες αντιδράσεις την Τετάρτη ήταν ανάμεικτες από τους υπουργούς που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για να γιορτάσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας την Πέμπτη.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Η Τουρκία φαίνεται επίσης ότι συμφωνεί με την ιδέα, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ενημερώθηκε για το θέμα όπως και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock η οποία δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν «αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες δομές» για να βοηθηθεί η Ουκρανία.