Το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είναι δημοφιλής στη χώρα του, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, σε έρευνα του ARD, μόνο το 20% των Γερμανών ψηφοφόρων θεωρούν πετυχημένο το έργο του Καγκελάριου.
Τώρα, οι New York Times αναφέρουν κάτι παρόμοιο:
Σε μια κατάταξη με τους πιο αντιδημοφιλείς δυτικούς ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ο Όλαφ Σολτς είναι στην κορυφή.
Το 73% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με την καγκελάριο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Morning Consult, η οποία διεξάγει τακτικά διαδικτυακές έρευνες για τη δημοτικότητα διαφόρων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Σολτς είναι πιο αντιδημοφιλής από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν (71%), τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ (70%) και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα (70%).
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ συγκεντρώνει ποσοστό αντιδημοφιλίας 66% και ο ομόλογός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό ,59%.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τα πήγε σχετικά καλά με 54%, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό πέτυχε το καλύτερο ποσοστό με ποσοστό αντιδημοφιλίας 46%.
Η εταιρεία Morning Consult πραγματοποίησε την έρευνα σε 15 μεγάλες χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 2 Ιανουαρίου 2024.
Οι πιο δημοφιλείς
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας με πάνω από το 77 % των συμπατριωτών του να εγκρίνουν την απόδοσή του.
Ακολουθεί ο πρόεδρος του Μεξικού, μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ με 64%, ο Ελβετός Αλέν Μπερσέ σε 57%, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ με 50% και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα με 47%.
Οι New York Times εντοπίζουν διάφορους λόγους για την ευρεία δυσαρέσκεια των δυτικών ψηφοφόρων με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεών τους:
Από τη μία, υπάρχει ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ορισμένες χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 29%,μεταξύ Ιουνίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024.
Ο δεύτερος σημαντικός τομέας δυσαρέσκειας είναι η μετανάστευση.
Ειδικότερα, η παράτυπη μετανάστευση ενισχύει την εντύπωση «χάους και ανομίας», σύμφωνα με τους New York Times.
Αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και σε μεγαλύτερη υποστήριξη προς τα ακροδεξιά κόμματα.