Skip to main content

Ποιος Αμερικανός μεγιστάνας «έσωσε» τον Τραμπ

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τα χρήματα αυτά δεν τα έβαλε πάντως ο Τραμπ από την τσέπη του

Χάρη σε μια «εγγύηση», ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ μπόρεσε να αποφύγει τις κατασχέσεις των περιουσιακών του στοιχείων μετά την καταδίκη του για απάτη.

Τα χρήματα αυτά δεν τα έβαλε πάντως ο Τραμπ από την τσέπη του. Τα πλήρωσε η ασφαλιστική εταιρεία Knight Specialty Insurance Company, η οποία ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ντον Χάνκι, ομολογημένο υποστηρικτή του πρώην προέδρου.

«Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο μια επιχειρηματική απόφαση, αλλά τυχαίνει να είμαι και οπαδός του»

«Αυτή είναι η δουλειά μας στην Knight Insurance και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε  τον πρώην πρόεδρο σε αυτή την κατάσταση», είπε ο 80χρονος Χάνκι στο ABC News. «Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο μια επιχειρηματική απόφαση, αλλά τυχαίνει να είμαι και οπαδός του», είπε .

Ο 77χρονος Τραμπ κρίθηκε ένοχος στις 16η Φεβρουαρίου για τεχνητή διόγκωση της αξίας των ακινήτων του κατά κάποια δισ. δολάρια ,ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και ασφαλίσεων.

Αρχικά, ζητήθηκε από τον Τραμπ να καταβάλει εγγύηση 454 εκατ. δολαρίων, αλλά το εφετείο αποφάσισε την 25η Μαρτίου να περιορίσει το καταβλητέο ποσό στα 175 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Χάνκι δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς τι είδους εξασφαλίσεις έδωσε ο Τραμπ.

Η εταιρεία του «εξέτασε ορισμένους από τους τίτλους του πρώην προέδρου», τους οποίους περιέγραψε ως «ομόλογα Grade A».

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε πολύ καλή ασφάλεια», είπε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έκανε την περιουσία του με δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων και τώρα δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο των ακινήτων.

Ο Χάνκι κατέβαλε την εγγύηση για τον Τραμπ, τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία που όρισε το δικαστήριο.

Όπως είπε ο Αμερικανός μεγιστάνας, η εταιρεία του επικοινώνησε με την ομάδα του Τραμπ:

«Άκουσα ότι ψάχνουν κάποιον  για να καταβάλει την εγγύηση αυτό κάνει η Knight Insurance», είπε ο Χάνκι, η καθαρή περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια , σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. «Έχουμε τη ρευστότητα και είμαι χαρούμενος που μπορώ να την παρέχω», τόνισε.

Δωρητής του Τραμπ

Σε άλλη συνέντευξή του στο Forbes, ο Χάνκι υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε συναντήσει προσωπικά τον πρώην πρόεδρο ούτε έχει μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο. Αλλά δεν πρέπει να είναι  και εντελώς άγνωστος στην ομάδα  Τραμπ.

Ο 80χρονος είπε ότι είχε υποστηρίξει οικονομικά τον Τραμπ στις  προεκλογικές του εκστρατείες, αλλά δεν μπορεί πλέον να θυμάται τα ακριβή ποσά. Ο επιχειρηματίας συμμετείχε επίσης ως ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ιδιοκτήτης του οίκου «Axos Financial» στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που είχε πάρει ο Τραμπ για τον ομώνυμο Πύργο του και τη βίλα του  στο Μαϊάμι το 2022.