Οι αρχές της Βραζιλίας εργάζονται έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο το φθινόπωρο, παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Folha de S.Paulo, η Βραζιλία έχει αποστείλει έγγραφα στον ΟΗΕ που δηλώνουν την ανάγκη ασυλίας για τους αρχηγούς κρατών.
Οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση της επίλυσης των διεθνών διαφορών.
Καμία απάντηση από το Κρεμλίνο
Ωστόσο, από την πλευρά του Κρεμλίνου το ζήτημα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία τον Νοέμβριο δεν έχει συζητηθεί ακόμη, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πιθανή πρόσκληση για τον Πούτιν θα πρέπει να συζητηθεί με άλλα μέλη της G20.
Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20 το 2024, έχει στείλει πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο, αλλά οι ηγέτες λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με το αν θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, δήλωσε στο TASS ο Βραζιλιάνος σερίφης Mauricio Lirio στα μέσα Μαρτίου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι οι αρχές της Βραζιλίας θα προσκαλέσουν τον Ρώσο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής της G20, παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τον Πούτιν.
Η Βραζιλία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G20 και η πόλη της, το Ρίο ντε Τζανέιρο, θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του 2024 στις 18-19 Νοεμβρίου.
Η G20 αποτελείται από την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Αφρικανική Ένωση, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ένταλμα σύλληψης
Στις 17 Μαρτίου, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν και της Ρωσίδας προεδρικής επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα με την κατηγορία της παράνομης απέλασης ουκρανικών παιδιών.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία των εγκλημάτων κατά των διεθνώς προστατευόμενων προσώπων της 14ης Δεκεμβρίου 1973, οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία από τη δικαιοδοσία ξένων κρατών.