Την τελευταία δεκαετία, κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν καταργήσει την αλλαγή ώρας σε θερινή για διάφορους λόγους, αν και άλλες χώρες επιμένουν στην πρακτική αυτή, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι είναι επιζήμια.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2023 από το Pew Research Center, οι μισές χώρες παγκοσμίως προχωρούσαν στην αλλαγή των δεικτών του ρολογιού. Μόνο το ένα τρίτο περίπου διατηρεί την αλλαγή ώρας πλέον.
Η αλλαγή της ώρας στις χώρες της ΕΕ γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, ενώ αλλάζει σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Στα τέλη του 2019 η ΕΕ σκόπευε να καταργήσει την αλλαγή, αλλά όλα αναβλήθηκαν λόγω Covid. Οι αρχηγοί κρατών των μελών της Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της διακοπής της αλλαγής της ώρας, αλλά οι Ευρωβουλευτές αγωνίζονται να συμφωνήσουν για την τελική ώρα που θα εγκριθεί, δηλαδή να διαλέξουν ανάμεσα σε χειμερινή ή θερινή ώρα.
Οι περισσότερες ΗΠΑ (με αστερίσκους), το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τμήματα του Καναδά, της Αυστραλίας, της Λατινικής Αμερικής, της Βραζιλίας και της Καραϊβικής εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θερινή ώρα όλον τον χρόνο.
Αλλά πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο το έχουν σταματήσει τελείως.
Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι χώρες;
Όλη Ασία και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, η Ιορδανία, η Ναμίμπια, η Ρωσία, η Σαμόα, η Συρία, η Τουρκία, η Ουρουγουάη και το μεγαλύτερο μέρος του Μεξικού έχουν τερματίσει την πρακτική, σύμφωνα με το Pew Research Center.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Χαβάη και η Αριζόνα δεν εφαρμόζουν τη θερινή ώρα, όπως και η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ, οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ.
Ισλανδία: Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους της χώρας, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δεν θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα στον κύκλο μέρας – νύχτας.
Ρωσία: Στις 27 Απριλίου του 2011, με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014.
Λευκορωσία: Σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα, για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία.
Τουρκία: Η γείτονα χώρα ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην ημερομηνία όσο και στην αλλαγή ώρας, αλλά τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.
Αίγυπτος: Στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα το μέτρο της θερινής ώρας ήταν κυρίως απομεινάρι των Βρετανών. Το 2016, η Αίγυπτος ακύρωσε επίσημα τη θερινή ώρα, κερδίζοντας έτσι μία ώρα και από τη νηστεία του Ραμαζανιού.
Κίνα: Είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει την αλλαγή σε θερινή ώρα, από το 1986 έως το 1991. Αποδείχτηκε όμως ανούσιο, καθώς το μέγεθος της χώρας, η οποία αγγίζει από τον Ισημερινό μέχρι και ζώνες ανώτερου εύκρατου κλίματος δεν μπορούσε να εφαρμόσει καθολικά το μέτρο χωρίς αποδιοργάνωση κατά περιοχές.
Η αλλαγή στον υπόλοιπο κόσμο
Γενικά η θερινή ώρα δεν χρησιμοποιείται σε χώρες κοντά στον Ισημερινό αφού ανατολή και η δύση του Ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια του έτους. Στη Βραζιλία η θερινή ώρα χρησιμοποιούταν μόνο στο νότιο τμήμα της, όταν καταργήθηκε το 2019.
Ισραήλ: Μέχρι το 2005, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσιζε κάθε χρόνο για τις ημερομηνίες αλλαγής. Δεν υπήρχε απόλυτος κανόνας για την αλλαγή της ώρας και υπήρξε μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της πλειοψηφίας των κοσμικών που ήθελαν να επεκταθεί η θερινή ώρα όσο το δυνατόν περισσότερο και της θρησκευτικής κοινότητας που ήθελε να σταματά πριν από το Γιομ Κιπούρ.
Σαμόα: Το Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα επρόκειτο να ξεκινήσει τη χρήση της θερινής ώρας τον Οκτώβριο του 2009 αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε. Η θερινή ώρα ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2010.
Διαβάστε ακόμη