Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή.
Περισσότεροι από 32.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.
ΓΧΣ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Γάζα μετά την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε σήμερα ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières / MSF) Χρήστος Χρήστου.
«Δεν έχουμε διαπιστώσει καμία αλλαγή στην περιοχή, ύστερα από αυτό το ψήφισμα», ούτε για τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους ούτε αναφορικά με τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο κ. Χρήστου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ΗΠΑ δεν μπλόκαραν την ψηφοφορία, ασκώντας βέτο όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Επέλεξαν την αποχή κατά την ψηφοφορία, επιτρέποντας ουσιαστικά την υιοθέτηση του ψηφίσματος και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.
Δεδομένης της κατάστασης, λέει ο πρόεδρος των MSF, «τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια»: άμεση εκεχειρία διαρκείας, τερματισμός των επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους, καθώς και «απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».
Επί του παρόντος, αναγνωρίζει ότι «οι προσπάθειές μας είναι μόνο μια μικρή σταγόνα σε έναν ωκεανό αναγκών».
Ο κ. Χρήστου αφηγείται ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε: «Γυναίκες που είχαν γεννήσει με καισαρική τομή, κυριολεκτικά διώχνονταν από το νοσοκομείο ύστερα από λίγες ώρες» επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. «Οι MSF αύξησαν τον αριθμό των κλινών ώστε να προσφέρουν μια στοιχειωδώς ποιοτική φροντίδα σε αυτές τις γυναίκες», εξηγεί.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατηρούν προσωπικό στα λιγοστά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Χρήστος Χρήστου δεν κρύβει την ανησυχία του για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, όπου συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. «Θα ήταν απολύτως καταστροφική», προειδοποιεί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters