Η Ινδία στοχεύει να τριπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2030 από τα 7,5 GW περίπου που είναι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (AEC), Ajit Kumar Mohanty, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Δέσμευση της χώρας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070»
«Στόχος μας είναι η πυρηνική ενέργεια να έχει σημαντικό μερίδιο στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας έως το 2047, όταν η Ινδία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της», είπε, τονίζοντας τη δέσμευση της χώρας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070.
Η Ινδία έχει λάβει μέτρα για να αυξήσει το μερίδιο της πυρηνικής ισχύος της
«Η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των διπλών στόχων της ενεργειακής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Mohanty.
Πρόσφατα, όπως αναφέρει το scenarieconomici, η Ινδία πρόσθεσε δύο αντιδραστήρες βαρέος ύδατος υπό πίεση ισχύος 700 MW που σχεδιάστηκαν εσωτερικά στο έργο Kakrapar Atomic Power Project στο Γκουτζαράτ, ενώ εννέα ακόμη αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την εγκατάσταση 10 τέτοιων αντιδραστήρων en bloc, με τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με βάση τις εσωτερικές τεχνολογίες.
«Πραγματοποιήθηκε η “φόρτωση πυρήνα” του πρώτου εγχώριου αντιδραστήρα ταχείας νετρονικής ενέργειας»
«Πρόσφατα, σε ένα ιστορικό ορόσημο που σηματοδοτεί την είσοδο στη δεύτερη ζωτική φάση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας τριών σταδίων, πραγματοποιήθηκε η “φόρτωση πυρήνα” του πρώτου εγχώριου αντιδραστήρα ταχείας νετρονικής ενέργειας (500 MWe)».
«Εξετάζουμε επίσης βήματα για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων. Αυτό αποδεικνύει την επιστημονική και μηχανική ικανότητα της Ινδίας», εξήγησε.
Ο επικεφαλής της AEC τόνισε τη δέσμευση της Ινδίας για πλήρη διεθνή πολιτική πυρηνική συνεργασία για τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, συμμετέχοντας σε συζητήσεις με ξένες εταιρείες για την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.
Τέλος, η Ινδία δεν αρκείται στην ανάπτυξη των συνήθων πηγών πυρηνικής ενέργειας από εμπλουτισμένο ουράνιο: υπάρχει ήδη ένας πρωτότυπος αντιδραστήρας θορίου-πλουτωνίου, ο οποίος είναι μικρός σε μέγεθος, αλλά υπόσχεται να ανοίξει μια εντελώς διαφορετική οδό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη σχάση.