Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ιταλία αυξήθηκε το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα.
Παρά την οικονομική ανάκαμψη μετά και την ελάφρυνση των περιορισμών που συνδέονται με την COVID, αυτοί που ζουν σε «απόλυτη φτώχεια» – οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες – αυξήθηκαν σε 5,75 εκατομμύρια (9,8% του πληθυσμού), όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.
Η ανάκαμψη δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους… φτωχότερους
Η οικονομία της Ιταλίας έχει ανακάμψει πιο έντονα από την ύφεση που προκάλεσε η COVID το 2020-21 από ό,τι γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, αλλά η έκθεση ISTAT έδειξε ότι η ανάκαμψη δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους φτωχότερους.
Το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια ήταν 9,1% το 2020 και 9,0% το 2021, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης στις οικογένειες αντισταθμίστηκε εν μέρει από πολυάριθμα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Η φτώχεια αυξάνεται σταθερά από το 6,9% το 2014
Σημειώνεται ότι η ISTAT ορίζει την απόλυτη φτώχεια ως την κατάσταση εκείνων που δεν μπορούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για «ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης» που να διασφαλίζει ότι δεν περιορίζονται στο περιθώριο της κοινωνίας.
Με εξαίρεση μια βουτιά το 2019, η φτώχεια αυξάνεται σταθερά από το 6,9% το 2014, όταν ξεκίνησε η σειρά δεδομένων της ISTAT.
«Έκοψε» επιδόματα η Μελόνι
Πέρυσι, η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι άρχισε να καταργεί σταδιακά τα επιδόματα που θεσπίστηκαν το 2019, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ορισμένων οικονομολόγων και της Τράπεζας της Ιταλίας σχετικά με τις επιπτώσεις στους φτωχούς.
Το πρόγραμμα με τα επιδόματα, το οποίο, σύμφωνα με την ISTAT, βοήθησε περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες να βγουν από τη φτώχεια το 2019, καταργήθηκε εντελώς από τις αρχές του τρέχοντος έτους και αντικαταστάθηκε από μια περιορισμένη επιδότηση που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν σωματικά.
Αναλυτικά ανά περιοχή, οι άνθρωποι που ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια πέρυσι ήταν 9,0% στο βορρά, 8,0% στο κέντρο και 12,1% στον ιστορικά φτωχότερο νότο.
Ενώ τα επίπεδα φτώχειας το 2023 αυξήθηκαν στο βορρά και το κέντρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκαν στο νότο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ISTAT.
Αναλυτικά τα ποσοστά φτώχειας
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν, το 2023, τα νοικοκυριά σε απόλυτη φτώχεια θα ανέρχονται στο 8,5% του συνόλου των νοικοκυριών κατοίκων (ήταν 8,3% το 2022), που αντιστοιχεί σε περίπου 5,7 εκατομμύρια άτομα (9,8%- σχεδόν σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με το 9,7% το 2022).
Αμετάβλητη παραμένει επίσης η ένταση της απόλυτης φτώχειας σε εθνικό επίπεδο (18,2%).
Χειρότερη η κατάσταση στον Βορρά
Στο Βορρά, όπου υπάρχουν σχεδόν 136.000 περισσότεροι φτωχοί από ό,τι το 2022, η επίπτωση της απόλυτης φτώχειας σε επίπεδο νοικοκυριού είναι ουσιαστικά σταθερή (8,0%), ενώ παρατηρείται αύξηση της ατομικής επίπτωσης (9,0%, από 8,5% το 2022).
Ο Νότος παρουσιάζει επίσης σταθερές τιμές και είναι υψηλότερος από τις άλλες αναλύσεις (10,3%, από 10,7 το 2022), καθώς και σε ατομικό επίπεδο (12,1%, από 12,7% το 2022)
Τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 14%- περισσότερα από ένα στα οκτώ παιδιά υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη οικονομικών πόρων. Αν αυτό συμβαίνει, αυτό οφείλεται στην έλλειψη οικονομικών πόρων από τις οικογένειές τους.
Τέλος, οι δημοσιονομικές θεραπείες, η λιτότητα, οι περικοπές και τελευταία ο πληθωρισμός έχουν καταστρέψει τις ιταλικές οικογένειες και τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με μεταναστευτική ή εθνική καταγωγή.
Με πληροφορίες από Reuters, scenarieconomici