Ήταν Παρασκευή, λίγο πριν από τις 20:00, και το Crocus City Hall είχε γεμίσει ασφυκτικά. 6.200 εισιτήρια είχαν πουληθεί για τη συναυλία των Picnic.
Επικρατούσε κλίμα ευφορίας, όταν άνδρες με στολές παραλλαγής και αυτόματα όπλα εισέβαλαν στον χώρο και σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο. Πυροβολούσαν αδιακρίτως και χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υλικό για να προκαλέσουν μία πύρινη κόλαση.
Για μια στιγμή, μια οθόνη τηλεόρασης δείχνει το χάος στο μπροστινό μέρος της σκηνής. Δεν υπάρχει ίχνος ρωσικής αστυνομίας ή ειδικών δυνάμεων πουθενά στο κτίριο. Σφαίρες, πτώματα, φωτιά, πανικός, αγωνιώδεις προσπάθειες διαφυγής, συνθέτουν το σκηνικό. Απόλυτος τρόμος, σφαγή. Η συναυλία μετατράπηκε σε μακελειό με τουλάχιστον 133 νεκρούς.
Και μετά κατέρρευσε η στέγη για να ολοκληρωθεί ο όλεθρος. Ήταν η πιο άγρια επίθεση στην καρδιά της Ρωσίας από το 2002, όταν Τσετσένοι εξτρεμιστές εισέβαλαν στο Dubrovka Theatre και κρατούσαν 800 ομήρους. Το χτύπημα εκείνο της ισλαμικής τρομοκρατίας τελείωσε με τις ειδικές δυνάμεις να εισβάλουν στον χώρο και 170 άνθρωποι να πέφτουν νεκροί.
Ο εφιάλτης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας
Αν πίσω από το μακελειό της Παρασκευής βρίσκεται πράγματι το ISIS – K, το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης – ο εφιάλτης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας για τη Ρωσία έχει επιστρέψει. Η Μόσχα είχε λάβει προειδοποίηση για επικείμενη μεγάλη επίθεση εξτρεμιστών στις αρχές Μαρτίου, αλλά την είχε απορρίψει ως «ανοιχτό εκβιασμό» και «προσπάθεια τρομοκράτησης και αποσταθεροποίησης της ρωσικής κοινωνίας».
Διαβάστε ακόμη: ISIS – Πόσο ισχυρό είναι σήμερα, γιατί έχει εμμονή με τη Ρωσία
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο χθεσινό του διάγγελμα έδειξε… προς Ουκρανία και δεν έκανε καμία αναφορά στο ISΙS. Χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατία, διεμήνυσε πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, αλλά απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το ποιοι μπορεί να είναι.
Η διαφορά με το 2002
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2002, όπως παρατηρεί το CNN, είναι η αντίδραση του ρωσικού κράτους. Πριν από 22 χρόνια, θυμίζει το αμερικανικό δίκτυο, η απάντηση του Κρεμλίνου χαρακτηρίστηκε από σκληρή αλλά αποτελεσματική πειθαρχία. Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών και αναμονής, μια επίλεκτη μονάδα έριξε στον χώρο ένα αέριο για να ακινητοποιήσει ολόκληρο το θέατρο.
Το πιθανό ποσοστό απωλειών θεωρήθηκε προφανώς προτιμώμενη και διαχειρίσιμη απώλεια, σε σύγκριση με την αιματηρή εναλλακτική της μετωπικής επίθεσης. «Ήταν φρικτό ως σχέδιο, αλλά λειτούργησε. Οι απώλειες περιορίστηκαν στο 15%» εξηγεί το CNN.
Δεν είδαμε κανέναν τέτοιο κρατικό έλεγχο την Παρασκευή. Οι ένοπλοι πρόλαβαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο, αλλά και να διαφύγουν με ένα λευκό Renault, όπως είπαν οι ίδιες οι ρωσικές αρχές.
Το αφήγημα για εμπλοκή της Ουκρανίας
Αντίθετα, το Κρεμλίνο επέρριψε την ευθύνη σε έναν στρεβλό συνδυασμό δυτικής επίγνωσης και ουκρανικής βοήθειας. Το αφήγημα και μόνο, που προώθησαν αρχικά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα και στη συνέχεια ο ίδιος ο Πούτιν, ότι οι ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, μέσω ενός από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα στη γη, «δείχνει ένα Κρεμλίνο που αγωνίζεται να εξηγήσει αυτόν τον τρόμο, ακόμη και στον άκρως ελεγχόμενο χώρο πληροφοριών του», σχολιάζει το CNN.
Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του δικτύου Russia Today, έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπονοήσει ότι οι ένοπλοι του ISIS ήταν στην πραγματικότητα Ουκρανοί. Ρώσος βουλευτής άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το «ουκρανικό ίχνος» σε αυτές τις επιθέσεις πρέπει να απαντηθεί στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.
Μετά την Ντουμπρόβκα οι επικριτές του Κρεμλίνου αναρωτήθηκαν φωναχτά πώς στο καλό θα μπορούσε ένα φορτηγό γεμάτο ενόπλους να φτάσει σε ένα μεγάλο θέατρο στη Μόσχα και να μπει μέσα; Το ίδιο συνέβη ξανά, 20 χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι η ρωσική πρωτεύουσα προστατεύεται τώρα από ένα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες και αναγνώριση προσώπου που δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί ότι είναι δυνατό το 2002.
Και τι περιμένουμε τώρα
Αν κρίνουμε από τα όσα ακούστηκαν χθες από επίσημα χείλη, το επόμενο διάστημα θα δούμε περισσότερες προσπάθειες να υποδηλωθεί ότι η Ουκρανία και η Δύση εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε αυτές τις επιθέσεις. Δεν είναι σαφές το τι στοιχεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ISIS έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία, που φέρεται να δείχνει τους μαχητές του πριν από την επίθεση, αλλά και ένα βίντεο από τις στιγμές της φρίκης. Και οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν επίσης προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους. Παρόλα αυτά πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως απάντηση σε μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο επείγουσα απειλή για την ασφάλεια του πληθυσμού της.
Η ευρύτερη αλλαγή εδώ είναι στη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση. Το 2002 η Μόσχα είχε έρθει πιο κοντά στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Πριν από δύο δεκαετίες, ένιωθε ότι ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο είχαν για λίγο κοινό σκοπό. Τώρα σε πρώτη φάση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και σε δεύτερη της επέρριψε ευθύνες.
Σε κάθε περίπτωση η τρομοκρατία είναι πάλι εδώ. Και οι επιθέσεις της Παρασκευής ανοίγουν για τη Ρωσία, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο ένα νέο πολύ σκοτεινό κεφάλαιο.
Με πληροφορίες από BBC, CNN, WSJ