Μέσα σε λίγες ώρες από την αιματηρή επίθεση στο Concert Hall της Μόσχας, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Ο ισχυρισμός ήταν αδύνατο να επαληθευτεί, αναφέρει το Economist, προσθέτοντας ωστόσο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι θεωρούν πως πράγματι ευθύνεται το – λεγόμενο- Ισλαμικό κράτος του Χορασαν.
Το περιστατικό σημειώθηκε, δύο εβδομάδες μετά τις προειδοποιήσεις από τις δυτικές πρεσβείες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, εκδίδοντας οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Ζελένσκι: «Ο Πούτιν θέλει να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία» για το μακελειό
Την ίδια μέρα που εκδόθηκαν οι προειδοποιήσεις, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση σε συναγωγή. Στις 9 Μαρτίου δύο πολίτες του Καζακστάν φέρεται να σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να απορρίψει τις προειδοποιήσεις της Δύσης: «Όλα αυτά μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας», φέρεται να είπε.
Το Crocus City και ο ιδιοκτήτης «δίαυλος» με Τραμπ
Το Crocus City, ένα λαμπερό εμπορικό κέντρο, στη βορειοδυτική Μόσχα, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Η αίθουσα συναυλιών του φιλοξενεί τακτικά μεγάλα γκρουπ όπως οι Piknik, οι βετεράνοι ροκάδες που επρόκειτο να εμφανιστούν το βράδυ της Παρασκευής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιδιοκτησία του καθώς ανήκει στον Aras Agalarov, ένας Ρωσοαζέρο κατασκευαστή ακινήτων με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Σύμφωνα με κάποιου ο Agalarov υπήρξε «δίαυλος» μεταξύ του Κρεμλίνου και του Ντόναλντ Τραμπ κατά τις εκλογές του 2016.
Στο «κάδρο» και άλλοι
Ποιος μπορεί όμως να ήταν τελικά πίσω από την επίθεση, με δεδομένο ότι οι εχθροί της Ρωσίας είναι πολλοί, και άρα μπαίνουν στο κάδρο και άλλοι, πιθανοί ύποπτοι.
Ο διετής πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία αύξησε την ποσότητα όπλων που κυκλοφορούν μέσα στην Ρωσία ,στα οποία μπορούν να έχει πρόσβαση το ισχυρό εθνικιστικό κίνημα στο εσωτερικό.
Η εμπλοκή του Κρεμλίνου σε αιματηρές συγκρούσεις εσωτερικά στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν έχουν επίσης καταστήσει από καιρό τη Ρωσία στόχο ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων διαφόρων γραμμών.
Όμως η παρέμβασή της στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιώτες έχουν υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλους αντάρτες, υποστηρίζει την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS.
Η Ουκρανία αρνήθηκε φυσικά αμέσως οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.
«Θα μας εμπλέξουν με τον ένα ή άλλο τρόπο»
Υψηλόβαθμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο Economist ότι το Κίεβο ανησυχεί ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την βάναυση επίθεση ως όπλο, ιδίως καθώς ο Πούτιν σταθμίζει αν θα αναλάβει το ρίσκο ενός νέου κύματος επίθεσης στην Ουκρανία.
«Είναι σκόπιμο να περιμένουμε να δούμε πώς η Ρωσία θα αξιολογήσει επίσημα το γεγονός, είπε η πηγή, που ωστόσο εκτιμά πως «είτε πουν ότι πρόκειται για την Τσετσενία, είτε για το Νταγκεστάν, ίσως να μας εμπλέξουν με κάποιο τρόπο, είτε θα μας κατηγορήσουν άμεσα».
Δεν θα συνέφερε την Ουκρανία η επίθεση
Η πραγματικότητα είναι ότι θα ήταν πράξη καθαρής τρέλας για την Ουκρανία να έχει επιχειρήσει την επίθεση. Η δολοφονία αμάχων θα ήταν ένας σίγουρος τρόπος να αποξενωθούν οι Δυτικοί υποστηρικτές από τους οποίους η Ουκρανία εξαρτάται τόσο πολύ.
Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο προσπαθεί να εμπλέξει την Ουκρανία, ακόμη και αν το απόγευμα της 23ης Μαρτίου ο Πούτιν, στο διάγγελμά του προς το έθνος, απέφυγε να την κατηγορήσει ευθέως για την οργάνωση της επίθεσης.
Πάντως δεν απέφυγε να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία παρείχε «παράθυρο διαφυγής» για τους τρομοκράτες, χωρίς όμως να πει από πού είχαν έρθει στην πραγματικότητα.
naftemporiki.gr
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το μακελειό