Σε προειδοποιήσεις και έκκληση για ταχεία ενίσχυση της γερμανικής αντιπυραυλικής άμυνας έναντι πιθανών απειλών από τη Ρωσία, προχώρησε ο επικεφαλής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Κάρστεν Μπράουερ.
«Έχουμε στη διάθεσή μας πέντε έως οκτώ χρόνια. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εντός αυτής της περιόδου. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Μπράουερ στα μέσα ενημέρωσης Funke Mediengruppe την Παρασκευή.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να διεξάγει πόλεμο κατά των κρατών του ΝΑΤΟ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε έως οκτώ ετών. Μέχρι τότε, πρέπει και εμείς στη Γερμανία να είμαστε σε θέση να αποκρούσουμε μια τέτοια επίθεση» υποστήριξε ο Μπράουερ.
Kατά το πρότυπο του Iron Dome
Τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, κατά το πρότυπο του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, έχει προτείνει και ο Aρμιν Πάπεργκερ, εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής βιομηχανίας Rheinmetall, ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρομαχικών στην Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με τον Iron Dome ή και κάτι ακόμη ισχυρότερο», δήλωσε ο Πάπεργκερ στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν κρύβει τις προθέσεις του απέναντι στη Δύση, είπε ο Μπράουερ.
«Τα 100 δισ. ευρώ αρκούν μόνο για την αρχή»
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο, συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (108 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αναβάθμιση της Bundeswehr (σσ: Η ονομασία του γερμανικού στρατού)
Σύμφωνα με τον Μπράουερ, τα 100 δισ. ευρώ είναι απλώς μία «χρηματοδότηση εκκίνησης» για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού.
Το 80% των κονδυλίων έχει πλέον διατεθεί και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με πιθανές καθυστερήσεις στις προμήθειες.
«Μεγάλο μέρος του υλικού έχει παραγγελθεί, αλλά δεν φτάνει ακόμη στα στρατεύματα στον βαθμό που θα ήθελα», τόνισε ο Μπράουερ, προσθέτοντας:
«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα στο 2% της οικονομικής παραγωγής».
naftemporiki.gr