Skip to main content

Συνομιλία Μητσοτάκη – Ζελένσκι για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Φωτ. REUTERS/Stringer

Οι αναρτήσεις των δύο ηγετών

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως γνωστοποίησαν οι δύο ηγέτες σε αναρτήσεις τους στο Χ, (πρώην twitter).

Οι δύο ηγέτες, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών -μεταξύ των δύο χωρών-  αλλά και την αμυντική συνεργασία.

Ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη στην Ουκρανία.

Η ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1770800010168254629?

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί.

Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Υπενθυμίζεται πως στη Διακήρυξη της G7, τα μέλη συμφώνησαν να παράσχουν ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφάλειας στην Ουκρανία, εφαρμόζοντας μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να προσφέρει στο Κίεβο «την απαραίτητη χρηστή διακυβέρνηση για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές του φιλοδοξίες».

«Θεωρούμε ότι η παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», ανέφερε η G7 στην κοινή δήλωση υποστήριξης.

Ενώ τόνισαν ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν από κοινού στη διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω των κάτωθι:

  • βοήθεια ασφαλείας και σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός, σε χερσαίους, εναέριους και θαλάσσιους τομείς, δίνοντας προτεραιότητα σε πυρά αεράμυνας, πυροβολικού και μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων βασικών δυνατοτήτων.
  • και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.

Η ανάρτηση Κυριάκου Μητσοτάκη

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1770837344133824789

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε στην ανάρτησή του ότι «Μίλησα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από τις σημερινές συζητήσεις της #EUCO για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο για την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ.»