Στις 7 ηλικίες του ανθρώπου, που περιγράφει ο Σαίξπηρ, στο «Όπως σας αρέσει», τα τελευταία στάδια της ζωής απεικονίζονται ως βαθιά καταθλιπτικά.
Όμως η έρευνα για την ευτυχία δίνει μία πιο μεικτή εικόνα, η οποία και αλλάζει ανά περιοχή και με την πάροδο του χρόνου. Στη Δύση ειδικά η καθιερωμένη αντίληψη είναι πως οι νέοι είναι ευτυχείς και όσο μεγαλώνουν τόσο η ευτυχία περιορίζεται.
Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές οι νέοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Η καλύτερη κατάσταση της υγείας, οι περισσότερες ευκαιρίες διασκέδασης, τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι λιγότερες έγνοιες βοηθούν βέβαια σε αυτή την κατεύθυνση.
Όπως όμως προκύπτει από την ετήσια World Happiness Report της Gallup ήδη από την περίοδο 2006-10 η ευτυχία μεταξύ των νέων (15 – 24 ετών) έχει περιοριστεί δραστικά στη Βόρεια Αμερική, σε βαθμό που οι νέοι να είναι πιο δυστυχείς από τους μεγαλύτερους. Η ευτυχία των νέων έχει περιοριστεί (αν και λιγότερο δραστικά) και στη Δυτική Ευρώπη. Αντιθέτως η ευτυχία σε όλες τις ηλικίες έχει ενισχυθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Στη Δυτική Ευρώπη το αίσθημα της ικανοποίησης από τη ζωή είναι παρόμοιο σε κάθε ηλικία, ενώ στην υπόλοιπη ήπειρο τείνει να φθίνει όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες.
Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες
Πού όμως συναντάμε τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους; Η Φινλανδία παραμένει σταθερά στην κορυφή, με τη Δανία να έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής. Και οι 5 σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα, με τους πολίτες να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής τους – κάτι που έχει να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, το εισόδημα, τις προσφερόμενες σε αυτούς υπηρεσίες, τις ευκαιρίες εξέλιξης.
Εντύπωση ίσως προκαλεί το γεγονός ότι στην 5η θέση – μετά τις Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Σουηδία – συναντάμε το Ισραήλ (αν και τα δεδομένα της έρευνας είχαν συγκεντρωθεί πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τη Χαμάς), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν χώρες υψηλού εισοδήματος: Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Αυστραλία.
Στην επόμενη δεκάδα υπάρχουν μεγαλύτερες αλλαγές, με τις λεγόμενες «χώρες σε μετάβαση» της Ανατολικής Ευρώπης να έχουν ανέβει σημαντικά στον δείκτη ευτυχίας (ειδικά η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβενία). Εν μέρει εξαιτίας της ανόδου αυτών των χωρών ΗΠΑ και Γερμανία έχουν διολισθήσει στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα.
Χαμηλά η Ελλάδα
Τη δική μας χώρα τη συναντάμε πολύ χαμηλά, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι πέρυσι ήμασταν η οικονομία με τη πιο δυναμική επίδοση στην Ευρώπη (ή και τον κόσμο, αν λάβουμε υπόψη την αξιολόγηση του Economist). Η Ελλάδα είναι στην 64η θέση, ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά από την Κροατία, έχοντας κατρακυλήσει 6 θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη.
Η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας οι πολίτες εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή τους είναι η Βουλγαρία (81η θέση). Ακόμη και ασιατικές χώρες χαμηλού εισοδήματος όπως οι Φιλιππίνες (53η), η Ταϋλάνδη (58) και η Μαλαισία (59) είναι πιο ευτυχισμένες από την Ελλάδα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι γείτονές μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι ακόμη λιγότερο ευτυχισμένοι. Η Τουρκία είναι στην 91η θέση της κατάταξης (μεταξύ 143 χωρών).
Εκεί που η δυστυχία χτυπάει κόκκινο
Το Αφγανιστάν, όπου έχουν τον έλεγχο οι Ταλιμπάν, επιβάλλοντας ένα σκληρό, σχεδόν απάνθρωπο θεοκρατικό καθεστώς, που μας γυρίζει αιώνες πίσω, είναι στην τελευταία θέση. Δυστυχείς και οι πολίτες του Λιβάνου. Λεσότο, Σιέρα Λεόνε, Κογκό και Ζιμπάμπουε συμπληρώνουν την 5αδα με τις χειρότερες επιδόσεις. Εμπόλεμες ζώνες, καταπιεστικά καθεστώτα, συγκρούσεις, βία και πείνα συνθέτουν το σκηνικό στις χώρες της τελευταίας δεκάδας.