Προειδοποίηση πως μέχρι τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων, απηύθυνε ο ΟΗΕ, μέσω έκθεσης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).
Σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, τονίζεται στην έκθεση.
«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρεται στο κείμενο.
Στην προηγούμενη έκθεση IPC, τον Δεκέμβριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ θεωρούσαν «πιθανό» έναν λιμό μέχρι τα τέλη Μαΐου στη βόρεια Γάζα. Τώρα, πιστεύουν ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάιο» εφόσον δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η κατάσταση.
«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται»
«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε» γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, είπε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή». Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί και να αναστραφεί εάν υπάρξει πολιτική βούληση και η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων, είπε ο Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.
Μπορέλ: Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα
Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά του Ισραήλ ότι προκαλεί λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, εκτόξευσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.
«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στην έναρξη της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό», πρόσθεσε.
Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ με Μπλίνκεν – Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του
Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, προέτρεψε τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ,Χ ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τη Χαμάς σε «συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.
Κυρώσεις στη Χαμάς και σε εποίκους
Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Μπορέλ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων τόσο στη Χαμάς όσο και σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους που «παρενοχλούν Παλαιστίνιους» στη Δυτική Όχθη, όπως είπε στους δημοσιογράφους.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε εποίκους που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους, αφού η Ουγγαρία ήρε τις αντιρρήσεις της.
Κύπρος: Έτοιμο για αναχώρηση το 2ο πλοίο
Στο μεταξύ, ακόμη ένα φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα, ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια».
«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».
Ο κ. Κόμπος συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος» συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».
Τέλος, όπως είπε θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνάντηση με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP