Skip to main content

Ισλανδία: Τα αναχώματα δουλεύουν, αλλά η απειλή της λάβας παραμένει

Public Safety Department of the National Police/Handout via REUTERS

Ο κίνδυνος για τις υποδομές μέσα και γύρω από το Γκρίνταβικ δεν έχει εξαλειφθεί

Τα φράγματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρω από το Γκρίνταβικ φαίνεται να κρατούν τη λάβα μακριά από τις υποδομές της κωμόπολης, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί η απειλή από την τέταρτη –από τον Δεκέμβριο- ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισλανδικές αρχές προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO), η έκρηξη του Σαββάτου άνοιξε μια ρωγμή μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων.

Η λάβα έρεε με κατεύθυνση κυρίως νότια και νοτιοανατολικά, με ρυθμό περίπου 1 χιλιόμετρο την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές ενίσχυσαν τα αναχώματα, προκειμένου να μην καταστραφεί ο παραλιακός δρόμος, καθώς η λάβα κινείτο προς τη θάλασσα.

https://twitter.com/Reuters/status/1769423461057958139

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, η ροή της λάβας φαινόταν να επιβραδύνεται, ωστόσο ο κίνδυνος για τις υποδομές μέσα και γύρω από το Γκρίνταβικ δεν είχε εξαλειφθεί, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Halldór Geirsson, αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, η έκρηξη είχε μεγάλη ενέργεια, με τη λάβα να είναι περισσότερη από τις προηγούμενες εκρήξεις. «Η λάβα έρεε αρκετά γρήγορα», είπε στο Reuters, αλλά ο ρυθμός φαινόταν να επιβραδύνεται σταθερά και το μεγαλύτερο μέρος της ροής κατευθυνόταν «ανατολικά της πόλης, προς τη θάλασσα, οπότε φαίνεται ότι τα αναχώματα κάνουν τη δουλειά για την οποία είχαν σχεδιαστεί».

Ένας εμπειρογνώμονας του ΙΜΟ, Einar Hjörleifsson, επιβεβαίωσε ότι τα αναχώματα που είχαν τοποθετηθεί γύρω από την πόλη ανακατευθύνουν τη λάβα μακριά από βασικές υποδομές, χωρίς όμως να έχει εκλείψει ο κίνδυνος.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είχε σημειωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη λάβα, τότε, να καταστρέφει δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση 20.000 ανθρώπους. Κατά την έκρηξη του Ιανουαρίου η λάβα έκαψε σπίτια στην κωμόπολη Γκρίνταβικ.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης, ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Τα ποτάμια λάβας και η «μαύρη ημέρα» του Γκρίνταβικ (εικόνες)

Ισλανδία: Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ ίσως να μην γυρίσουν ποτέ στα σπίτια τους