Skip to main content

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Χιλιάδες εκπλήρωσαν την «τελευταία επιθυμία» του Ναβάλνι – Δεκάδες συλλήψεις

Φωτ. REUTERS/Annegret Hilse Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο, 17 Μαρτίου 2024.

Εκλογές εν μέσω διαμαρτυριών στη Ρωσία - Εκδήλωση στο Βερολίνο παρουσία της Γιούλια Ναβάλναγια

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε όλη τη Ρωσία, για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

«Περισσότεροι από 74 άνθρωποι σε 17 πόλεις έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»

Σήμερα, τελευταία ημέρα των εκλογών, η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σε ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, στο πλαίσιο της δράσης που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», σύμφωνα με το Reuters. Ρώσοι που εναντιώνονται στον Πούτιν πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος πάντως αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.

Ο Ναβάλνι είχε εγκρίνει το σχέδιο για «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μετέφεραν οι δικηγόροι του πριν από τον θάνατό του. Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη δράση «πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι».

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τους πολιτικούς συμμάχους του Ναβάλνι -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τη βάση τους εκτός Ρωσίας- επικίνδυνους εξτρεμιστές που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα για λογαριασμό της Δύσης. Υποστηρίζει πως ο Πούτιν απολαμβάνει συντριπτική υποστήριξη μεταξύ των Ρώσων, δείχνοντας τις δημοσκοπήσεις που τοποθετούν το ποσοστό αποδοχής του πάνω από το 80%.

Με τη Ρωσία να εκτείνεται σε 11 διαφορετικές χρονικές ζώνες, οι διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι είναι μάλλον διασκορπισμένοι αντί να συγκροτούν μια ενιαία μάζα, καθιστώντας δύσκολο το να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι εμφανίστηκαν για την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Δημοσιογράφοι του Reuters παρατήρησαν μια μικρή αύξηση στη ροή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, το μεσημέρι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στη Μόσχα και το Γεκατερίνμπουργκ, με ουρές αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων. Ορισμένοι είπαν πως διαμαρτύρονται, αν και δεν ήταν εύκολο να διακριθούν από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, σύμφωνα με το Reuters.

Εξόριστοι υποστηρικτές του Ναβάλνι δημοσιοποίησαν πλάνα από διαμαρτυρίες στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Λουλούδια στο μνήμα του Ναβάλνι

Δεκάδες Ρώσοι μαζεύτηκαν στο μνήμα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα προκειμένου να ρίξουν συμβολικά την ψήφο τους υπέρ του, σύμφωνα με το Reuters, ενώ άλλοι άφησαν λουλούδια.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι κατηγορούν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Στο Βερολίνο η Γιούλια Ναβάλναγια

Στο Βερολίνο, η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία προκειμένου να λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με την Κίρα Γιαρμίς, εκπρόσωπο του Ναβάλνι.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Άλλοι Ρώσοι που ήταν παρόντες χειροκρότησαν και φώναξαν το όνομά της.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Πώς έγινε ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή Στάλιν. Και τι θέλει να πετύχει ακόμη