Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αποστάσεις από τις δηλώσεις Σούμερ για Ισραήλ- «Απηχούν τις απόψεις του»

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Σούμερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών στο Ισραήλ

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, σχετικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ.

Γι’ αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Σούμερ απηχούν δικές του απόψεις και όχι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τα σχόλια του Σούμερ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιου είδους δυσφορία στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μίλερ υπογράμμισε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει διαφορετικά».

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Σούμερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών στο Ισραήλ, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπόδιο στην ειρήνη». Ο Σούμερ, που υπήρξε εδώ και καιρό υποστηρικτής του Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος, είπε ενώπιον της Γερουσίας ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου «δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ», πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας άμεσα το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απάντησε αιχμηρά λέγοντας ότι το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία». Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.

Κόμμα Νετανιάχου: Η χώρα δεν είναι «μπανανία»

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου καταδίκασε τις δηλώσεις του Σούμερ για νέες εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας ότι ο σύμμαχος των ΗΠΑ «δεν είναι μπανανία».

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Σούμερ, το ισραηλινό κοινό υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς επιταγές για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε μια δήλωση του Λικούντ.

«Αναμένουμε από τον γερουσιαστή Σούμερ να σεβαστεί την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύσει. Αυτό ισχύει πάντα και ακόμη περισσότερο και σε καιρό πολέμου».

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ κατήγγειλε επίσης την κριτική. «Αναμένουμε από τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να σέβεται την ισραηλινή δημοκρατία», είπε ο Smotrich.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP