Skip to main content

Δανία: Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες

Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe/via REUTERS Η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν

«Δεν επανεξοπλιζόμαστε επειδή θέλουμε πόλεμο. Επανεξοπλιζόμαστε γιατί θέλουμε να τον αποφύγουμε»

Η Δανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει για πρώτη φορά τη στρατιωτική θητεία στις γυναίκες, αλλά και να αυξήσει τον χρόνο της θητείας.

Θέλει επίσης να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά σχεδόν 6 δισ. δολάρια (4,6 δισεκατομμύρια λίρες) τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιτύχει τους στόχους του ΝΑΤΟ.

«Δεν επανεξοπλιζόμαστε επειδή θέλουμε πόλεμο. Επανεξοπλιζόμαστε γιατί θέλουμε να τον αποφύγουμε», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

Αποκαλύπτοντας τις μεταρρυθμίσεις την Τετάρτη, η κ. Φρέντερικσεν είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει «πλήρη ισότητα μεταξύ των φύλων».

Οι γυναίκες στη σκανδιναβική χώρα μπορούν ήδη να προσφερθούν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία.

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από το 2026, καθιστώντας τη μόλις το τρίτο ευρωπαϊκό έθνος – μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία – που απαιτεί από τις γυναίκες να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Η θητεία θα παραταθεί από τέσσερις σε 11 μήνες τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Πέρυσι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία 4.700 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 25% ήταν γυναίκες. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 5.000 ετησίως.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας αριθμούν σήμερα περίπου 20.000 ενεργό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9.000 επαγγελματιών στρατευμάτων.

Η χώρα, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό σχεδόν έξι εκατομμύρια, αυξάνει επίσης τις στρατιωτικές της δαπάνες από το σημερινό 1,4% του ΑΕΠ στο 2% για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πέρυσι, οι νομοθέτες ψήφισαν την κατάργηση μιας ανοιξιάτικης αργίας για να ενισχύσουν τις δαπάνες για τον στρατό.

Η Δανία υποστήριζε εξ αρχής ένθερμα την Ουκρανία, παρέχοντάς της προηγμένα όπλα και κεφάλαια, καθώς και εκπαιδεύοντας Ουκρανούς πιλότους σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Πηγή: BBC