Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε προσκείμενα στο Κρεμλίνο μέσα, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε το όραμά του για τη Ρωσία, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις σχέσεις του με τις χώρες της Δύσης. Το CNBC ξεχώρισε τις 5 πιο σημαντικές επισημάνσεις του:
1) Η Ρωσία «τεχνικά έτοιμη» για πυρηνικό πόλεμο
«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αλλά έσπευσε να προσθέσει πως δεν είναι κάτι που περιμένει να δει σύντομα, αφού και οι ΗΠΑ κατανοούν ότι δεν είναι καλό να κινηθούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. «Αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι», επανέλαβε στην κατάληξη της απάντησης.
2) Το τίμημα που προτίθεται να πληρώσει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Ντμίτρι Κισέλεφ, δημοσιογράφος της Rossiya-1, ρώτησε τον Πούτιν τι «τίμημα» είναι έτοιμη να πληρώσει η Ρωσία για την «πρόκληση», που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι στα δύο χρόνια πολέμου τουλάχιστον 315.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Η Ρωσία δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία.
Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη σε μία συγκεκαλυμμένη αναγνώριση των ανθρώπινων θυσιών που έγιναν στον πόλεμο, αλλά είπε ότι η Ρωσία έπρεπε να προστατεύσει τους «πολίτες» της στην Ουκρανία, ειδικά στις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Κοιτάξτε, κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Κάθε μία. Και η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου για μία οικογένεια, για την όποια οικογένεια, είναι βαρύ πένθος. Αλλά εάν εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους σήμερα, τότε αύριο οι απώλειες θα πολλαπλασιαστούν και τα παιδιά μας δεν θα έχουν μέλλον, γιατί θα αισθανόμαστε ανασφαλείς. Θα είμαστε μία τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας χώρα, που κανείς δεν θα υπολογίζει, εάν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε εαυτόν. Και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το ρωσικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά.
3) Οι ειρηνευτικές συνομιλίες και τα ψυχοτρόπα
Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές θα πρέπει να «βασίζονται στην πραγματικότητα», η οποία, όπως εξήγησε, είναι πως οι περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία είναι πλέον κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σημείωσε επίσης ότι θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, με κυριότερη ότι δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία η Ουκρανία.
«Αν είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις; Ναι, είμαστε» είπε ο Πούτιν, για να υπογραμμίσει: «Αλλά είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις που δεν βασίζονται σε ευχές και όνειρα, ύστερα από χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, αλλά στην πραγματικότητα, που έχει αναδυθεί σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα εδάφη».
«Τώρα, το να διαπραγματευτούμε επειδή ξεμένουν εκείνοι από πυρομαχικά, θα ήταν γελοίο εκ μέρους μας» σημείωσε. «Είμαστε, ωστόσο, έτοιμοι για σοβαρή συζήτηση και θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις διαμάχες, και ειδικά αυτή τη διαμάχη, με ειρηνικά μέσα».
4) Δεν εμπιστεύεται κανέναν
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και την προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής του, ο Πούτιν είπε: «Μας έχουν υποσχεθεί πολλές φορές ότι δεν γίνει διεύρυνση προς Ανατολάς. Πολλές φορές. Και τώρα τους βλέπουμε στα σύνορά μας».
«Δεν θέλω να το πω αυτό, αλλά δεν εμπιστεύομα κανέναν. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις. Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις, εγγυήσεις που θα πιστεύουμε. Τώρα είναι πιθανότατα πρόωρο να μιλάμε για τέτοια ζητήματα δημοσίως, αλλά σίγουρα δεν θα δεχθούμε άδειες υποσχέσεις».
5) Οι κόκκινες γραμμές
Η πρόσφατη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν ότι δεν υπάρχουν όρια στη στήριξη προς την Ουκρανία – κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος – προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.
Στη συνέντευξη ο Πούτιν προειδοποίησε πως «οι χώρες που δεν έχουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά στη Ρωσία, πρέπει να καταλάβουν πως και η Ρωσία δεν θα τηρήσει κόκκινες γραμμές απέναντι σε εκείνα».