Συχνά το περιγράφουν ως μία «τεράστια βάση αεροσκαφών». Πρόκειται για το νησί Γκότλαντ, στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο για τους ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στην περιοχή.
Ο Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας, που μόλις χθες είδε τη σημαία της να υψώνεται στην έδρα του ΝΑΤΟ, μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να ενισχύσει αισθητά τις γραμμές άμυνας στο νησί. O Κρίστερσον αναγνώρισε ότι αυτή τη στιγμή η Σουηδία «έχει πολύ μικρή στρατιωτική παρουσία» στο νησί, κάτι που άλλοι ηγέτες από χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, έχουν επισημάνει ως αδυναμία.
«Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα αναπτύξουμε τους στρατιωτικούς πόρους μας και πού πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο. Και το προφανώς ό,τι έχει να κάνει με τη Βαλτική Θάλασσα είναι προτεραιότητα», είπε στους FT.
Επί χρόνια το νησί, που σύμφωνα με τους FT έχει προσδιοριστεί από τη ρωσική τηλεόραση ως πιθανός στόχος σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει εισβολή σε χώρα της Βαλτικής, ήταν επί χρόνια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Από το 2018 έχουν επιστρέψει περίπου 370 στρατιώτες. Αλλά ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός σε σύγκριση με τους 25.000 στρατιώτες που υπήρχαν στο Γκότλαντ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας είχε επισημάνει ότι «με τη Σουηδία και το Γκότλαντ μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλάζει πια όλη η εξίσωση. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατηγικός έλεγχος της Βαλτικής περνάει στο ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που καταλαβαίνει η Ρωσία πολύ καλά».