Skip to main content

Γάζα: Η Χαμάς παραμένει «ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» – «Δεν θα πάρουν τίποτα», η θέση Νετανιάχου

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η ισραηλινή κατοχή φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας»

Στον «βρόντο» φαίνεται πως πάνε τα σενάρια για διαπραγματεύσεις αλλά και το ενδεχόμενο για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Χαμάς και Ισραήλ- να έχουν αντίθετες θέσεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς δηλώνει πως «είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» αλλά από την άλλη πλευρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Bild, δήλωσε πως «η Χαμάς θα φύγει χωρίς να πάρει τίποτα».

Το μήνυμα του ηγέτη της Χαμάς

Η Χαμάς παραμένει «ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» για μια εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε μήνυμά του την παραμονή του Ραμαζανιού που ξεκινά σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η (ισραηλινή) κατοχή φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά δηλώνω ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με όποια μορφή κι αν πάρουν», τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

«Στις διαπραγματεύσεις, η Χαμάς θα φύγει χωρίς τίποτα»

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δε φαίνεται καθόλου «υπέρ» μιας πρότασης της Χαμάς, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι «στις διαπραγματεύσεις, η Χαμάς θα φύγει χωρίς τίποτα», είπε και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ισραήλ».

Η στρατηγική τους, συνέχισε, είναι «να αυξηθεί η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ και να πειστεί η διεθνής κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να επιφέρει την τελική ήττα των δυνάμεων της Χαμάς».

Νετανιάχου: «Στις διαπραγματεύσεις, η Χαμάς θα φύγει χωρίς τίποτα» – Το σχέδιο κατάληψης της Ράφα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ