Τα γυρίζει τώρα ο Τζο Μπάιντεν για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, για την οποία εμφανιζόταν υπεραισιόδοξος, τρώγοντας ένα παγωτό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες πως φαίνεται δύσκολη η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού την Κυριακή: «Φαίνεται δύσκολη», απάντησε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε σχετικά.
Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε την ανησυχία του για έξαρση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε περίπτωση που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Ωστόσο υποστήριξε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: «Ναι», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος, «συνελήφθη» να λέει πως ανέμενε να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον πόλεμο στη Γάζα. «Θα πρέπει να καταλάβει», είχε πει ο ηγέτης των Δημοκρατικών το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης — σύμφωνα με βίντεο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης — στο οποίο ο πρόεδρος μιλούσε σε γερουσιαστή πιστεύοντας ότι είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση και δεν φαινόταν να γνώριζε πως υπήρχε μικρόφωνο εκεί κοντά.
Χαμάς: Δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της για εκεχειρία στη Γάζα
Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος
Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την τέταρτη ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, μεσούσης μιας εν εξελίξει ανθρωπιστικής καταστροφής στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα.
Η Χαμάς κάλεσε την Παρασκευή τους Παλαιστίνιους να «κινητοποιηθούν» και να «συρρεύσουν» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν φόβοι για εντάσεις κατά την περίοδο αυτή, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Παράλληλα, η Χαμάς διεμήνυσε πως δεν θα κάνει «κανένα συμβιβασμό» στις απαιτήσεις της για οριστική εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να συμφωνήσει σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.