«Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη στους συναδέλφους ότι περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ειδικότερα σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας» επανέλαβε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένα από τα 13 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει, δηλαδή δεν έχει ενεργοποιηθεί για δώσει κάποιον σεισμό, συνεπώς επίκειται όλη αυτή η διαδικασία. «Αυτό είχε προσδιοριστεί αρχικά μετά τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία. Είχε προσδιοριστεί να εκδηλωθεί ο σεισμός μέχρι το 2020. Οι πιθανότητες αυξάνουν πάρα πολύ και επειδή συσσωρεύονται συνεχώς τάσεις στο εσωτερικό της Γης, αυτός ο σεισμός επίκειται» πρόσθεσε.
Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος και τη στιγμή του σεισμού
Εξήγησε, πάντως, ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι θέμα ημερών, εβδομάδων ή μηνών. Εγώ προσωπικά δίνω ένα διάστημα της τάξης της μιας 5ετίας περίπου». «Όσο καθυστερεί ο σεισμός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες, γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι μια ιδιαίτερα τρωτή πόλη από πολλές απόψεις» συνέχισε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με όσα είπε, το μέγιστο μέγεθος του σεισμού αυτή τη στιγμή εκτιμάται σε 7,6-7,7 βαθμούς, με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά του ρήγματος. «Όσο περνάει ο καιρός, το μέγιστο μέγεθος μπορεί να φτάσει και 7,8-7,9. Μπορεί το ρήγμα να μην σπάσει ολόκληρο, να σπάσει σε κομμάτια, οπότε θα έχουμε αρκετούς σεισμούς 6,5-6,9 βαθμών. Μία κυρίαρχη πιθανότητα είναι να σπάσει ολόκληρο» πρόσθεσε.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε, στην ευρύτερη περιοχή ζουν 20 εκατ. άνθρωποι, ενώ το 30% των κατοικιών είναι παλιές κατασκευές. «Ακόμη και οι καινούριες κατασκευές, είναι ίδιες κατασκευές με αυτές στην Αντιόχεια» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες του σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία πέρσι.
70-80% οι πιθανότητες ο σεισμός να γίνει εντός 5ετίας
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μέσα στην επόμενη 5ετία φτάνουν το 70-80%.
«Δεν μπορούμε χρονικά να το εντοπίσουμε, το εντοπίσαμε γεωμετρικά (πού θα εκδηλωθεί), το εντοπίσαμε δυναμικά (πόσο θα είναι το μέγεθος), αλλά χρονικά είναι αδύνατον να το εντοπίσουμε» εξήγησε.
Για το σμήνος σεισμών στην Κεφαλονιά
Σε ό,τι αφορά το σμήνος σεισμών στην Κεφαλονιά, είπε ότι κατεγράφησαν περίπου 300 δονήσεις από το Σάββατο, με τις πιο πολλές να μην ξεπερνούν τους 3 βαθμούς και τις μεγαλύτερες να φτάνουν τα 3,7 Ρίχτερ.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν θα πάμε σε υψηλά μεγέθη, είναι μια σειρά σεισμών μικρού μεγέθους που κορυφώνονται κάποια στιγμή ως προς τον αριθμό. Έπειτα από μερικές ημέρες θα εκτονωθεί η δραστηριότητα» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.
Διαβάστε επίσης:
Ευθ. Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό έως και 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη