Skip to main content

«Το πιο δυνατό χαστούκι»: Το άθλιο «άθλημα» που σαρώνει στην Αμερική

Πηγή: Χ, (πρώην Twitter)

Το «άθλημα» του «slap fighting»-του «χαστουκίσματος», που προκαλεί σάλο στην Αμερική

Το χαστούκι είναι τρομερό. Ο «αθλητής» τρικλίζει. Μετά πέφτει στο έδαφος. Βγήκε νοκ άουτ. Ο αντίπαλος «αθλητής» σηκώνει τα χέρια και ζητωκραυγάζει.

Αυτό είναι το «άθλημα» του «slap fighting»-του «χαστουκίσματος», που προκαλεί σάλο στην Αμερική.

Αθλητές από όλο τον κόσμο αγωνίζονται μεταξύ τους. Η νίκη ή η ήττα αποφασίζεται με νοκ άουτ, τεχνικό νοκ άουτ ή με βαθμούς. Μια κριτική επιτροπή αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του χαστουκιού, καθώς και τον χρόνο αντίδρασης και ανάρρωσης του ατόμου που δέχεται το χτύπημα.

Δεν πρόκειται για «πολεμική τέχνη». Γιατί οι «αθλητές» δεν επιτρέπεται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ο μόνος «κανόνας» είναι ότι τα χαστούκια πρέπει να γίνονται κάτω από το μάτι, αλλά πάνω από το πηγούνι – με  ανοιχτή παλάμη.

Μετά από κάθε χαστούκι, ο «αθλητής» που χτυπήθηκε έχει 30 δευτερόλεπτα για να ανακάμψει και να επιστρέψει στη θέση του. Συνολικά διεξάγονται τρεις γύροι συνήθως – εκτός αν υπάρξει νοκ άουτ.

Την ιδέα για το πρωτάθλημα «χαστουκιού» είχε η 53χρονη Αμερικανίδα επιχειρηματίας Ντάνα Γουάιτ. Πρώην γυμνάστρια, η Γουάιτ έκλεψε την ιδέα από ανάλογα «πρωταθλήματα» στη Ρωσία και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι  «αγώνες» αυτοί προκάλεσαν την προσοχή σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου και υψηλού αριθμού κλικ στο YouTube. Έτσι, ήταν στην πραγματικότητα μόνο θέμα χρόνου πριν τα κύματα από την Ανατολή αρχίσουν να ηχούν σε πολλά αυτιά στη Δύση με την ελπίδα να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα.

Τηλεοπτική εκπομπή

Το «χαστούκισμα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην αμερικανική τηλεόραση. «Power Slap: Road to the Title», ήταν η εκπομπή που προβλήθηκε στο ψυχαγωγικό κανάλι TBS.

Στον πρώτο αγώνα, εμφανίστηκε η Γουάιτ και ο σύζυγό της να χαστουκίζουν ο ένας τον άλλον.

Η Γουάιτ είναι πρόεδρος της Ultimate Fighting Championship (UFC), μιας αμερικανικής εταιρείας προώθησης μικτών πολεμικών τεχνών με έδρα το Λας Βέγκας.

Το 2021, ο Πολωνός Αρτούρ Βαλτζάκ υπέκυψε στα τραύματά του μετά από έναν αγώνα «χαστουκίσματος».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Λούκα Ρέγκλι από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, «κάθε χαστούκι στο πρόσωπο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό χτύπημα». Το «άθλημα» αυτό δεν είναι «σε καμία περίπτωση» ιατρικά δικαιολογημένο. «Από κοινωνική και πολιτιστική άποψη, δεν έχει δικαίωμα να αυτοαποκαλείται άθλημα. Τα έξυπνα μυαλά προστατεύουν τον εγκέφαλό τους».

Πρόκληση για ενδοοικογενειακή βία

Το άθλιο αυτό «αγώνισμα» έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αμερική γιατί οι ειδικοί λένε ότι πυροδοτεί και την ενδοοικογενειακή βία. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος, που οι διοργανωτές έχουν δεχτεί μαζική κριτική.

Από την επαγγελματική εμπορευματοποίηση των ξυλοδαρμών, οι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που έχουν τα χτυπήματα στην ακοή και τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων.

Η αθλητική επιτροπή της πολιτείας Νεβάδα έδωσε πάντως το πράσινο φως για τέτοιους αγώνες, παρά την κριτική.

Η Γουάιτ αποκαλεί «ηλίθιους» όσους επικρίνουν τους αγώνες. Υποστηρίζει ότι η μάχη με χαστούκια είναι πιο ασφαλής από την πυγμαχία.

Λέει στους New York Times: «Έχουμε τρία έως πέντε χαστούκια σε κάθε αγώνα .Οι πυγμάχοι δέχονται 300 έως 400 γροθιές ανά αγώνα». Και προσθέτει κυνικά: «Αν δεν σου αρέσει, μην το δεις. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να το κάνεις».

Για την ιστορία, η Γουάιτ δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Τυχαίο;

Εγκεφαλικές βλάβες

Ο νευροεπιστήμονας και πρώην επαγγελματίας παλαιστής Κρις Νοβίνσκι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι προκλήθηκε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη σε έναν από τους «μαχητές του χαστουκιού» που έπεσε αναίσθητος.

Λόγω των αντιδράσεων, το TBS ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα μεταδώσει άλλη σεζόν της νέας εκπομπής. Τα νούμερα τηλεθέασης ήταν κατώτερα των… προσδοκιών του σταθμού.

Η Νίνα Φέντερμαν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο της Ζυρίχης, τονίζει πώς «είναι εντελώς ακατανόητο να επιτρέπεται μια τέτοια δραστηριότητα…Ο εγκέφαλός μας είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Τα χτυπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς αιμοφόρων αγγείων και νευρικών κυττάρων ή να βλάψουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Επιστροφή στη Λίθινη εποχή

Ο γερμανός κοινωνιολόγος Νόρμπερτ Ελίας στο βιβλίο του «η Εξέλιξη του πολιτισμού» υποστήριξε κάποτε ότι η διαδικασία του πολιτισμού θα μπορούσε να απεικονιστεί όμορφα μέσω του αθλητισμού.

«Τέτοια παραδείγματα όμως δείχνουν ότι η ναρκισσιστική ή σαδιστική συμπεριφορά γίνεται όλο και πιο αποδεκτή στην κοινωνία.

Η χαρά του να ταπεινώνεις και να βλέπεις άλλους ανθρώπους να υποφέρουν δημιουργεί ένα αίσθημα εσωτερικής ικανοποίησης σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Και φυσικά το όλο θέμα πωλείται ως «διασκέδαση», γράφει ο Ελίας και προσθέτει: «Δεν είναι καλύτερα να αναρωτηθούμε γιατί εμείς ως είδος κατηφορίζουμε τόσο γρήγορα, ειδικά τα τελευταία 100 χρόνια, και αντί να εξελισσόμαστε, καλπάζουμε πίσω προς τη Λίθινη Εποχή;»