Επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική, ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Δεν ανέφερε άμεσα με ποιο τρόπο η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.
Η Αρκτική είναι μια διεθνώς ουδέτερη ζώνη που έχει κρατηθεί από καιρό μακριά από τη γεωπολιτική. Αλλά η κλιματική κρίση, η οποία λιώνει τους πάγους και ανοίγει νέους θαλάσσιους διαδρόμους, έχει πυροδοτήσει ένα ασυνήθιστο επίπεδο δραστηριότητας στην απομακρυσμένη πολική περιοχή. Καθώς η στάθμη ανεβαίνει, αναδύονται και τα αντικρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα.
Η περιοχή, που περιλαμβάνει τον Αρκτικό Ωκεανό, τις βόρειες περιοχές της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, την Ισλανδία, την Γροιλανδία (αυτόνομο έδαφος της Δανίας), τον Μεγάλο Βορρά του Καναδά και της Ρωσίας και ένα τμήμα της Αλάσκας (ΗΠΑ), βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των οκτώ χωρών με εδάφη στην ζώνη, αλλά και πιο απομακρυσμένων χωρών όπως η Κίνα, που θεωρεί ότι είναι μία «ημιαρκτική χώρα».
Η διαχείριση της Αρκτικής τέθηκε υπό αμφισβήτηση ως αποτέλεσμα της απομόνωσης της Ρωσίας- του μεγαλύτερου κράτους της περιοχής- μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Σε ποιον ανήκει ο Βόρειος Πόλος; Ο νέος «πόλεμος» ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση ξεκινάει στην Αρκτική
Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων
Από το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η Ρωσία έχει αναπτύξει σταθερά έναν βόρειο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας, πυραυλικών εγκαταστάσεων, εναέριων στόλων και σταθμών ραντάρ.
Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα, η οποία συνορεύει με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου δοκιμάζει επίσης νέους υπερηχητικούς πυραύλους και ένα πυρηνικό drone τορπίλης. Αν και περίπου το 80 τοις εκατό των βόρειων χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, οι αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις της παραμένουν άθικτες.
Κίνα – Ρωσία παίρνουν το πάνω χέρι έναντι των ΗΠΑ
Σε περιπολία στη Βερίγγειο Θάλασσα, το φθινόπωρο του 2022, το πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής Cutter Kimball εντόπισε επτά κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά πλοία να περνούν μέσα στα παγωμένα νερά (αποτέλεσμα των πάγων που λιώνουν) κοντά στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το πλήρωμα του Kimball αναγνώρισε το κύριο κινεζικό πλοίο ως το Nanchang, ένα από τη νέα κατηγορία καταδρομικών που μπορεί να εκτοξεύσει περισσότερους από 100 κατευθυνόμενους πυραύλους.
Τα ρωσικά και κινεζικά πλοία, τα οποία βρίσκονταν σε κοινή άσκηση, έπλευσαν βόρεια και ανατολικά στα ύδατα των ΗΠΑ, στέλνοντας ένα αναμφισβήτητο μήνυμα για τη στρατηγική αξία που έχει η περιοχή στη Μόσχα και το Πεκίνο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και ειδικούς εθνικής ασφάλειας, που μίλησαν στη WSJ υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή της Αρκτικής… είναι ανησυχητικός», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε μια ομιλία του Οκτωβρίου 2023 στη Συνέλευση του Αρκτικού Κύκλου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για στρατιωτικές συγκρούσεις που προκύπτουν στην Αρκτική», προειδοποίησε.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το status quo βρίσκεται σε κίνδυνο, θέτοντας σε κίνδυνο την επιστημονική συνεργασία που άνθισε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ένταση ανεβαίνει και ο αγώνας για τους πόρους της Αρκτικής–πιθανώς εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πλούσια κοιτάσματα ορυκτών– παίρνει φωτιά.