Τεστ για τη δημοτικότητα του κατεστημένου των ιερωμένων στο Ιράν θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στο Ιράν, σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι διαφωνίες εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων.
Οι κάλπες θα δώσουν την πρώτη λαϊκή ετυμηγορία, έπειτα από το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2022-2023, που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Τεστ για τη δημοτικότητα του κατεστημένου των ιερωμένων στο Ιράν θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στο Ιράν, σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι διαφωνίες εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων.
Οι κάλπες θα δώσουν την πρώτη λαϊκή ετυμηγορία, έπειτα από το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2022-2023, που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 15.200 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 290 έδρες του κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το 75% των υποψηφιοτήτων που είχαν αρχικά υποβληθεί.
Επικριτές στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ και εκτός αυτής, περιλαμβανομένων πολιτικών και πρώην βουλευτών, λένε πως η νομιμότητα του θεοκρατικού συστήματος του Ιράν ενδέχεται να αμφισβητηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της απουσίας εκλογικών επιλογών για έναν κυρίως νεαρό πληθυσμό που περιγελά τους πολιτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.
«Θρησκευτικό καθήκον η ψήφος»
Η κορυφαία αρχή του Ιράν, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει χαρακτηρίσει την ψήφο θρησκευτικό καθήκον. Ο ίδιος κατηγόρησε τους «εχθρούς» της χώρας -έναν όρο που χρησιμοποιεί συνήθως για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ- ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν απελπισία μεταξύ των Ιρανών ψηφοφόρων.
Από την πλευρά του ο διοικητής του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε την Τετάρτη ότι «κάθε ψήφος είναι ένας πύραυλος που εκτοξεύεται στην καρδιά του εχθρού».
Ωστόσο οι οδυνηρές μνήμες από την αντιμετώπιση της εκτεταμένης αναταραχής που προκάλεσε το 2022 ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, παραμένουν. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατό της κατεστάλησαν βίαια με μαζικές συλλήψεις, ακόμα και εκτελέσεις.
«Καλπάζει» ο πληθωρισμός
Μία ακόμη πρόκληση συνιστούν οι οικονομικές δυσχέρειες. Πολλοί αναλυτές λένε πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα ότι οι κυβερνώντες ιερωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έχει επέλθει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς.
Ενώ οι υποστηρικτές του κατεστημένου είναι πιθανό να ψηφίσουν σκληροπυρηνικούς υποψηφίους, ο θυμός που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και τη διαβρωτική διαφθορά μπορεί να κρατήσει πολλούς Ιρανούς στο σπίτι την ημέρα των εκλογών. Οι τιμές βασικών αγαθών όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ρύζι έχουν αυξηθεί κάθετα τους περασμένους μήνες. Ο ρυθμός του πληθωρισμού βρίσκεται επισήμως περίπου στο 40%. Αναλυτές ωστόσο τον ανεβάζουν πάνω από 50%.
«Ανελεύθερες και άδικες εκλογές»
Ιρανοί ακτιβιστές και αντιπολιτευόμενες οργανώσεις αναμεταδίδουν ευρέως στο Twitter το hashtag #VOTEnoVote, υποστηρίζοντας πως μια υψηλή συμμετοχή θα νομιμοποιούσε την Ισλαμική Δημοκρατία.
Με τους πιο γνωστούς μετριοπαθείς πολιτικούς να παραμένουν εκτός της αυριανής ψηφοφορίας και τους μεταρρυθμιστές να κάνουν λόγο για «ανελεύθερες και άδικες εκλογές», η ψηφοφορία θα είναι μια αναμέτρηση μεταξύ συντηρητικών, περισσότερο ή λιγότερο σκληροπυρηνικών, που όλοι τους δηλώνουν πίστη στα ισλαμικά επαναστατικά ιδεώδη του Ιράν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters