«H αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν πώς δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο μέλλον.
«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητα, αλλά για αναπόφευκτο. Έτσι θα το αξιολογήσουμε. Και αυτές οι χώρες θα πρέπει να το αξιολογήσουν με τον ίδιο τρόπο και να το γνωρίζουν. Και να αναρωτηθούν αν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, και το πιο σημαντικό, στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Πεσκόφ κατέγραψε και το γεγονός πώς δεν υπήρξε συναίνεση στην Ευρώπη για το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργάνωσε ο Μακρόν στο Παρίσι διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου να εμπλακούν άμεσα σε μια θερμή σύρραξη», τόνισε ο Πεσκόφ.
Οι δηλώσεις Μακρόν πυροδότησαν πάντως έντονες συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνουν τα σχόλια στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γηραιάς ηπείρου. «Ουδεμία ευρωπαϊκή χώρα θέλει να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αλλά ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, η δέσμευση της Δύσης θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να σπάσει ένα ταμπού: την αποστολή στρατευμάτων; Διερωτάται η El Pais. Για την ισπανική εφημερίδα, «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο Μακρόν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, το θεώρησε εύλογη υπόθεση».
Ο Μακρόν μίλησε με δραματικό τόνο και προσπάθησε να περάσει δύο μηνύματα, γράφει η Corriere della Sera: «Προς τη Ρωσία: δεν κουραστήκαμε, δεν θα κερδίσετε και προς τους Ευρωπαίους: όλοι απειλούμαστε, όλοι κινδυνεύουμε να δεχτούμε επίθεση από τη Μόσχα».
H Daily Telegraph σημειώνει ότι εάν «οι δυτικές πρωτεύουσες αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες τους στο έδαφος της Ουκρανίας για να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, έχουν ήδη σκεφτεί να αναπτύξουν στρατιώτες στο Κίεβο μόλις τελειώσει ο πόλεμος».
Η γερμανική Faz καθησυχάζει λέγοντας πώς «δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση», ενώ η ιστοσελίδα Politico συμβουλεύει τον Μακρόν: «Λιγότερα λόγια, περισσότερα πυρομαχικά».
Η ιστοσελίδα τονίζει ότι «παρά τη στάση της, η Γαλλία είναι από τις πιο ένοχες όσον αφορά τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις». Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, η Γαλλία έδωσε μόνο 635 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 17,7 δισ. της Γερμανίας ή τα 9,1 δισ. του Ηνωμένου Βασιλείου. «Και αν αρκετές χώρες λένε ότι είναι έτοιμες να αγοράσουν πυρομαχικά για την Ουκρανία, η Γαλλία είναι αντίθετη σε αυτό», σημειώνει η El Mundo. «Η διφορούμενη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν τράβηξε την προσοχή, αλλά η σύνοδος κορυφής επεδίωξε πάνω από όλα «να δείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών», τονίζουν οι New York Times.
Μπαράζ αντιδράσεων
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα φρόντισε επίσης να περιορίσει τις ελπίδες του Μακρόν. «Η πιο έντονη συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα της αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία. Και εδώ δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία», είπε ο Ντούντα. Μια άποψη που επανέλαβε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι «επίκαιρο» αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή και επειδή δεν υπάρχει «παρόμοιο αίτημα» από τις ουκρανικές αρχές.
«Τώρα είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, αφού η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αξίας 633 εκατομμυρίων ευρώ.
Πολλοί ηγέτες στην ίδια τη Γαλλία μίλησαν επίσης για «τρέλα» και «ανησυχητική ελαφρότητα» Μακρόν.
Ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν εκτόξευσε τον πρώτο «πύραυλο», κάνοντας λόγο για «τρέλα» και «εικονική» είσοδο στον πόλεμο. «Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας θα ήταν τρέλα. Αυτή η πολεμική λεκτική κλιμάκωση μιας πυρηνικής δύναμης εναντίον μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη», είπε ο Μελανσόν. «Είναι καιρός να διαπραγματευτείτε την ειρήνη στην Ουκρανία με αμοιβαίες ρήτρες ασφαλείας», πρόσθεσε. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα έκανε λόγο για « ανησυχητική προεδρική ελαφρότητα».
Αλλά και στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, η άκρα δεξιά κατήγγειλε την άποψη Μακρόν. «Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται όλοι τη σοβαρότητα μιας τέτοιας δήλωσης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν το παίζει πολέμαρχος, αλλά για τις ζωές των παιδιών μας μιλάει με τόση αμέλεια. Είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος στη χώρα μας. περίπου» , έγραψε στο Twitter η Μαρίν Λεπέν,