Αναβρασμό έχει προκαλέσει η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί» η αποστολή νατοϊκών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «στο μέλλον». Τη συζήτηση της Διάσκεψης του Παρισιού διέρρευσε αρχικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δηλώνει ότι η ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ σταθμίζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Αρκετά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, πριν τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Παρίσι για να συζητήσουν τη συλλογική δυτική στρατηγική για την Ουκρανία.
Ο Φίτσο επικαλέστηκε ένα «έγγραφο» που απαριθμεί τα θέματα που θα συζητηθούν στο Παρίσι και το οποίο «θα σας προκαλούσε ανατριχίλα»: «Αυτά τα θέματα», είπε, «υπονοούν ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση».
«Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό ή τι θα κάνουν εκεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν: «Αυτή η συνάντηση στο Παρίσι είναι η επιβεβαίωση ότι η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία έχει αποτύχει πλήρως», δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας το πρωί της Δευτέρας, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τέτοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Σλοβακία δεν θα συμμετάσχει.
«Πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο πρόεδρος Μακρόν. «Ας καταλάβουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».
C’est sur notre continent que se déroule cette guerre. Ce qui se joue, c'est notre sécurité comme Européens, c'est notre avenir. pic.twitter.com/8vnI53ZZ7l
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 27, 2024
«Όχι» σε Μακρόν και από τον Όλαφ Σόλτς
Αρνητικός είναι και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, όλαφ Σόλτς, ο οποίος απορρίπτει τη συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί δήλωσε «Αυτό που συμφωνήθηκε από την αρχή μεταξύ μας και μεταξύ μας ισχύει και για το μέλλον, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ».
«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», υποστηρίζουν άλλοι ηγέτες
Πάντως καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν άλλοι ηγέτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».
Είναι ένα ζήτημα «το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο οποίος επίσης πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση του Παρισιού, αποκήρυξε τη δήλωση του Φίκο: «Η Τσεχική Δημοκρατία σίγουρα δεν ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτό».
Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.