Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η παραίτηση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε το πρωί, την στιγμή που εντείνονται οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της «μεταπολεμικής» Γάζας.
«Υπέβαλα την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω ξανά γραπτώς», ανέφερε το πρωί από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, ο πρωθυπουργός από την άνοιξη του 2019.
Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος Αμπάς με διάταγμά του «αποδέχτηκε την παραίτηση» ζητώντας από τον Στάγεχ και τους υπουργούς του «να παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».
Τι σημαίνει η παραίτηση της κυβέρνησης της Φατάχ για τους Παλαιστινίους και το μέλλον της Γάζας
«Το επόμενο στάδιο απαιτεί νέα κυβερνητικά μέτρα και πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας (…) μια κατεπείγουσα ανάγκη ενδοπαλαιστινιακής ομοφωνίας» και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα έχει εξουσία τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, ανέφερε εξάλλου ο Στάγεχ.
Από τον Ιούνιο του 2007, μετά τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, η παλαιστινιακή ηγεσία είναι μοιρασμένη μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς, που διαθέτει περιορισμένες εξουσίες στη Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Παλαιστίνιος αναλυτής Γάσαν Χατίμπ εκτίμησε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ δεν είναι μια κίνηση απείθειας απέναντι στον Αμπάς αλλά μάλλον ένας τρόπος να δείξει η Παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, προσβλέποντας στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αλλά και αντίπαλοι του Μαχμούντ Αμπάς τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής που θα αναλάβει εντέλει τη διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Με την παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ, «ο Μαχμούντ Αμπάς θέλει να δείξει στον μεσολαβητή ότι είναι και αυτός έτοιμος να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Χατίμπ, διευκρινίζοντας ότι η νέα παλαιστινιακή ηγεσία θα συμπεριλάβει στοιχεία τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και της Χαμάς.
«Εάν ο Αμπάς και η Χαμάς καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να είναι μια νέα φάση στην παλαιστινιακή πολιτική. Θα είναι σημαντικό επειδή οι δύο πλευρές επιχείρησαν πολλές φορές μια προσέγγιση, χωρίς να το καταφέρουν», εξήγησε ο Χατίμπ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όμως υπάρχουν ακόμη ισχυρές πιθανότητες να αποτύχουν όλα επειδή απομένουν πολλά θέματα προς επίλυση, για παράδειγμα η σύνθεση αυτής της τεχνοκρατικής κυβέρνησης και πόσες αρμοδιότητες θα έχει η Χαμάς στη Γάζα», πρόσθεσε.
Για τον Χαλίλ Σικάκι, τον διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Ερευνών για την Πολιτική και τις Δημοσκοπήσεις, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που εδρεύει στη Ραμάλα, η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ δεν είναι παρά «διακοσμητική» και εντάσσεται στην προσπάθεια του Αμπάς να δείξει ότι είναι πρόθυμος για μεταρρυθμίσεις.
«Ο Αμπάς θέλει να δείξει στον κόσμο ότι είναι έτοιμος να κάνει αλλαγές (…) αλλά η μοναδική πραγματική μεταρρύθμισης θα ήταν να πάει στο σπίτι του», είπε ο Σικάκι, σημειώνοντας ότι όποιος διαδεχτεί τον Στάγεχ «θα είναι αναγκασμένος να είναι πιστός» στον Παλαιστίνιο πρόεδρο επειδή αυτός κυβερνά «σαν να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής».
Τους τελευταίους μήνες πολλοί Παλαιστίνιοι επέκριναν τον 88χρονο Αμπάς, ο οποίος εξελέγη για τελευταία φορά το 2005, για την «ανικανότητά του» απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Αμπάς δεν προστάτευσε τον πληθυσμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δεν σήκωσε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για τη Γάζα. Και τώρα, θέλει να είναι παρών την ‘επόμενη ημέρα’ αλλά δεν έκανε τίποτα από την αρχή του πολέμου. Αν νομίζετε ότι είμαι σκληρός, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι σκληρότεροι από εμένα», πρόσθεσε ο Σικάκι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters