Skip to main content

Ευθ. Λέκκας: Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Φωτ. ΣΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση των κατασκευών σε Ελλάδα και Τουρκία

Την εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι σε μια μεγάλη τεκτονική δομή –το ρήγμα Βόρειας Ανατολίας, μήκους 1.300 χλμ.- το μόνο τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό, είναι στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είπε επίσης ότι 50 χιλιόμετρα νοτιότερα υπάρχει το ρήγμα της Προύσας που επίσης παρουσιάζει υστέρηση.

«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι εκτίμηση μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά επιστημόνων και από άλλες χώρες. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι, επειδή στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι, υπάρχει μεγάλη έκθεση του πληθυσμού.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύει και η Αγία Σοφία, απάντησε ότι πρόκειται για μνημείο με μεγάλη τρωτότητα. Σημείωσε επίσης ότι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το ένα τρίτο των κτηρίων είναι παλιές κατασκευές, ενώ άλλο ένα τρίτο είναι μεν σύγχρονες κατασκευές, ωστόσο σε αντίστοιχα κτήρια στην Αντιόχεια υπήρξαν μεγάλα θέματα.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι και τα δύο ρήγματα στα οποία αναφέρθηκε –αυτό κοντά στην Κωνσταντινούπολη και εκείνο κοντά στην Προύσα- έχουν μια προβολή στο Αιγαίο, όχι όμως στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

Τόνισε επίσης ότι ναι μεν το 1999, μετά τον σεισμό στην Τουρκία, είχαμε άμεση επίδραση στον ελληνικό χώρο, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, εδώ πρέπει να δούμε πότε θα γίνει ο σεισμός στην Τουρκία και τι χαρακτηριστικά θα έχει, για να αποσαφηνιστεί αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. «Μπορεί και να μην τον επηρεάσει» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση των κατασκευών σε Ελλάδα και Τουρκία. «Είμαστε η μέρα με τη νύχτα σε ό,τι αφορά τις κατασκευές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι τα δημόσια κτήρια είναι σε καλή κατάσταση. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι οι έλεγχοι σε δημόσια κτήρια έχουν καταστεί υποχρεωτικοί και σημείωσε ότι θα έχουμε στο επόμενο διάστημα μια μερική εικόνα, ενώ στο τέλος του έτους θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.