Περισσότερα από 1000 τρακτέρ έχουν κατακλύσει από το πρωί το κέντρο των Βρυξελλών καθώς συνεδριάζουν οι 27 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ σε μια συνάντηση που θεωρείται καίριας σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα.
Οι Ευρωπαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία Σουμάν, στην Ευρωπαϊκή Συνοικία στις Βρυξέλλες, και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 18.00 (ώρα Ελλάδας) .
Οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από συναδέλφους τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μείωση της κρατικής στήριξης και την πράσινη επιβάρυνση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη χαλάρωση ορισμένων από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΑΠ με τις οποίες ήταν αναγκασμένοι να συμμορφώνονται οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις .
«Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οι 27 ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για την ευελιξία της ΚΑΠ αναφορικά με τις απαγορευτικές ρήτρες που επιβάλλονται στους αγρότες», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαϊκές πηγές. Οι 27 θα συζητήσουν επίσης πρόταση της Επιτροπής για μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα και απλοποίηση των υποχρεώσεων που πρέπει να συμμορφωθούν οι αγρότες για να λάβουν επιδοτήσεις.
Η συνθήκη Mercosur
Οι 27 υπουργοί Γεωργίας πρόκειται να συζητήσουν σήμερα και τη συνθήκη Mercosur μεταξύ της ΕΕ και της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης, που στοχεύει να επιτρέψει φθηνά προϊόντα η μία στις αγορές της άλλης. «Αυτό είναι κακό για τους δυτικοευρωπαίους αγρότες που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες εδώ και χρόνια για να παράγουν οικολογικά, βιώσιμα και ασφαλή τρόφιμα και, λόγω αυτής της συμφωνίας, βρίσκονται και πάλι υπό πίεση να παράγουν φθηνότερα», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
«Το αίτημα των αγροτών είναι να σταματήσουν τελείως οι συνομιλίες για τη νέα ευρωπαϊκή εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αμερικής». Όπως λένε οι εκπρόσωποι των αγροτών, η Mercosur όχι μόνο συμβάλλει στην αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αλλά σημαίνει επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό για τους αγρότες μας. Είναι απαράδεκτο να εισάγουμε γεωργικά προϊόντα και να τα επιτρέπουμε στην αγορά μας σε χαμηλές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα ίδια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ζωικά πρότυπα με τα δικά μας».
Τέλος στην «αντι-αγροτική πολιτική»
«Η αντι-αγροτική πολιτική πρέπει να σταματήσει. Τόσο για το μέλλον της γεωργίας όσο και για το μέλλον της χώρας μας και της ΕΕ», λένε Βέλγοι αγρότες. «Ελπίζουμε ότι η φον ντερ Λάιεν θα λογικευθεί και θα συνειδητοποιήσει ότι ο αγροτικός τομέας έχει κρίσιμο ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης».
Η σημερινή κινητοποίηση είναι πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Via Campesina (ECVC), ο οποίος εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις. Από τη φλαμανδική πλευρά, εκπροσωπούνται το Γενικό Συνδικάτο Αγροτών (ABS), το Φόρουμ των Αγροτών και το Ενωμένοι Νέοι Αγρότες.
Η διαμαρτυρία των Ευρωπαίων αγροτών συνεχίζεται πολύ πέρα από τις Βρυξέλλες. Το Σάββατο ξέσπασαν σοβαρές ταραχές κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην αγροτική έκθεση στο Παρίσι. Ο Μακρόν κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Mercosur.
Αντιδράσεις και για την Ουκρανία
Θυμωμένοι Πολωνοί αγρότες κατέστρεψαν επίσης την περασμένη Παρακευή βαγόνια τρένου που μετέφεραν ελαιοκράμβη από την Ουκρανία. Στην Πολωνία, όπως και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ασκείται κριτική για την εισαγωγή φθηνών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει αναστείλει τους δασμούς και τις ποσοστώσεις εισαγωγής σε προϊόντα όπως τα σιτηρά, η ελαιοκράμβη και τα αυγά για να ενισχυθεί οικονομικά η χώρα, που αντιμετωπίζει την ρωσική εισβολή. «Αλλά ενώ οι κανόνες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί για τους Ευρωπαίους αγρότες, τα φθηνά και χωρίς έλεγχους ουκρανικά προϊόντα παραβιάζουν κάθε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού», λένε οι εκπρόσωποι των αγροτών.