Στον απόηχο του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής και με τη ρητορική ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση να έχει κλιμακωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας – τις πιο σκληρές έως τώρα.
Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο θα μπουν πάνω από 500 οντότητες συνδεόμενες με «υποστηρικτές της» και «την πολεμική μηχανή της».
«Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία», διεμήνυσε η εκπρόσωπος.
Η χρονική συγκυρία
Τα μέτρα έρχονται την παραμονή της επετείου δύο ετών από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Θα επιβληθούν επίσης σε αντίδραση για τον θάνατο του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, με τη χήρα του οποίου συναντήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο κ. Μπάιντεν κατηγορεί προσωπικά τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν πως είναι «υπεύθυνος» για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου, που ανακοινώθηκε τη 16η Φεβρουαρίου.
«Έχουμε ήδη κυρώσεις αλλά εξετάζουμε επιπρόσθετες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν τη Δευτέρα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο.
Οι έως τώρα κυρώσεις
Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν ομοβροντία κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων στις δικαιοδοσίες τους, έχουν απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή συμμάχων τους με τη Ρωσία, ενώ έχουν επίσης δεσμεύσει πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Οι χώρες συμμαχίας που συμπεριλαμβάνει τη G7, την ΕΕ και την Αυστραλία δημιούργησαν εξάλλου σύστημα για την επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό μείωσε κατά το ένα τρίτο το 2023 τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου σε σχέση με το 2022.
Οι ανακοινώσεις για νέες κυρώσεις πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια. Προχθές, Τετάρτη, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για το 13ο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε χθες νέες παραδόσεις πυραύλων στον ουκρανικό στρατό.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ