Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ έχει παραταθεί αρκετές φορές ελλείψει διαδόχου του. Από τον Νοέμβριο και μετά τη σοκαριστική νίκη του Βίλντερς στις εκλογές της Ολλανδίας, το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, άρχισε να παίζει δυνατά για την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Τώρα, φαίνεται να «παίζει» ακόμη περισσότερο για την θέση του Γενικού Γραμματέα. «Μετά από πολύ έντονους γύρους συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου πάνω από 20 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό Ρούτε ως τον επόμενο γενικό γραμματέα», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Politico.
Ο Ρούτε, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για τη θέση από τον Νοέμβριο, είναι το μοναδικό όνομα που προτάθηκε από τις κυβερνήσεις των 31 μελών της συμμαχίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας πρέπει να αποφασιστεί «με συναίνεση», πράγμα που σημαίνει ότι ο Ρούτε πρέπει ακόμη να συγκεντρώσει την υποστήριξη όλων των υπόλοιπων χωρών.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις «δεν είναι τελικές», αλλά πρόσθεσε πως «υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από την υποψηφιότητά του».
Υπάρχουν μάλιστα πιέσεις να «τελειώνουν» με το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.
Να θυμίσουμε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι επικεφαλής στο ΝΑΤΟ από το 2014.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να στοχεύσουν στην «ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής πιθανότατα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τον αριθμό των χωρών που πρέπει ακόμη να υποστηρίξουν τον Ρούτε, λέγοντας ότι περίπου 10 εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.
«Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Και ενθαρρύνουμε … την ολλανδική αποστολή στο ΝΑΤΟ να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις».
Η Τουρκία απαιτεί από τον Ρούτε να μην ευνοήσει τις χώρες της ΕΕ στη συμμαχία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, έχει μακροχρόνιες διαφωνίες με τον Ρούτε λόγω της σκληρής κριτικής του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας και το Κράτος Δικαίου.
Παραμένει ασαφές αν οι χώρες της Βαλτικής υποστηρίζουν τον Ρούτε, δεδομένης της επιμονής τους για μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ. Άλλωστε και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας είχε εκφράσει παλαιότερα ενδιαφέρον για τη θέση.
Διαβάστε ακόμη