Η 15μελής επιτροπή του ΔΔΔ κλήθηκε να εξετάσει την κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, καθώς και την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας και μέτρων που εισάγουν διακρίσεις, έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Νότια Αφρική, μετά τις κατηγορίες ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα αποτελεί «γενοκτονία», κάλεσε την Τρίτη το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) να εκδώσει μη δεσμευτική νομική γνωμοδότηση ότι η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι παράνομη.
Η ακρόαση πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση ενώ περισσότερα από 50 κράτη θα παρουσιάσουν επιχειρήματα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ να κηρύξει παράνομη την κατοχή των εδαφών τους από το Ισραήλ, λέγοντας επίσης ότι η συμβουλευτική γνωμοδότηση του δικαστηρίου θα μπορούσε να συμβάλει σε μια λύση δύο κρατών και σε μια διαρκή ειρήνη.
Η γραπτή δήλωση του Ισραήλ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις ακροάσεις, αλλά έστειλε γραπτή δήλωση, λέγοντας ότι μια συμβουλευτική γνωμοδότηση θα ήταν επιζήμια για την επίτευξη διευθέτησης με διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.
Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στις Κάτω Χώρες, Βουζιμούζι Μαντονσέλα, δήλωσε στους δικαστές ότι:
«Ένας σαφής νομικός χαρακτηρισμός της φύσης του καθεστώτος του Ισραήλ επί του παλαιστινιακού λαού μπορεί μόνο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της συνεχιζόμενης καθυστέρησης και στην επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης».
Την ίδια ώρα, μετά και το τελευταίο «κύμα» βίας στη Γάζα, έχει περιπλέξει τα ήδη βαθιά ριζωμένα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και έχει δυσκολέψει τις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση.
Μετά από έξι μήνες η «απάντηση» από τη Χάγη
Σύμφωνα με το Reuters, οι δικαστές αναμένεται να χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να εκδώσουν γνώμη επί του αιτήματος, το οποίο τους ζητά επίσης να εξετάσουν το νομικό καθεστώς της κατοχής και τις συνέπειές της.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τα 26 κράτη μέλη της Ένωσης ζητούν «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».