Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων απηύθυνε σήμερα ομιλία η χήρα του Αλεξεί Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, τονίζοντας πως ο σύζυγός της ήταν ένας ήρωας και «πέθανε ως ήρωας» στη φυλακή.
Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία», ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει τον αγώνα του συζύγου της. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τέλος της ομιλίας της, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν για αρκετή ώρα τη Γιούλια Ναβάλναγια.
«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του ξαφνικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι», τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της και προσθέτει ότι θα κάνει το παν για να υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία και τις αρχές της Ρωσίας να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της, και να επιβάλλουν περαιτέρω κόστος για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων.
Στη Ρωσία, οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν τον κόσμο να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι και αρκετές εκατοντάδες άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, τα οποία η ΕΕ ζητά να απελευθερωθούν αμέσως, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ επισημαίνονται επίσης τα εξής:
«Ο Ναβάλνι είχε επιστρέψει γενναία στη Ρωσία μετά από μια απόπειρα δολοφονίας με τον νευτοτοξικό παράγοντα «Novichok» που απαγορευόταν βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, στην οποία η Ρωσική Ομοσπονδία είναι Κράτος Μέρος. Εξέτιε πολλές ποινές με πολιτικά κίνητρα σε μια αυστηρή σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία, όπου τον οδήγησαν για να τον απομονώσουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πρόσβαση της οικογένειάς του σε αυτόν ήταν περιορισμένη. Οι δικηγόροι του υφίστανται παρενόχληση και τρεις από αυτούς τελούν υπό κράτηση από τον Οκτώβριο του 2023.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τη δηλητηρίασή του και όλες τις αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα εναντίον του για τις νόμιμες πολιτικές του δραστηριότητες και τις δραστηριότητές του κατά της διαφθοράς, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Η ΕΕ είχε κατ’ επανάληψη καλέσει τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία του, μεταξύ άλλων, χωρίς αποτέλεσμα να προσεγγίσει τις αρχές στη Μόσχα.
Σε όλη του τη ζωή, ο κ. Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος, αφοσίωση στη χώρα του και στους συμπολίτες του και αποφασιστικότητα, με το έργο του κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη τη Ρωσία, ένα μήνυμα που προσέλκυσε πολλούς σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν και το καθεστώς του τον φοβήθηκαν, επίσης στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των ρωσικών προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο.
Ο απροσδόκητος και σοκαριστικός θάνατος του κ. Ναβάλνι είναι ακόμη ένα σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Γιούρι Ντμιτρίεφ, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, Ιλιά Γιασίν, Αλεξέι Γκορίνοφ, Λίλια Τσανίσεβα, Ξένια Φαντέεβα, Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο και Ιβάν Σαφρόνοφ».
Πηγή: ΑΜΠΕ