Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική, η οικογένειά του δεν έχει ακόμη πρόσβαση στη σορό του, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του να εισέλθει στο νεκροτομείο, όπου φέρεται να διατηρείται η σορός του.
Σε ερώτηση της μητέρας και δικηγόρου της οικογένειας αν η σορός βρίσκεται στο συγκεκριμένο νεκροτομείο, δεν δόθηκε καμία απάντηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, η οποία επεσήμανε ότι παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου και η έρευνα έχει παραταθεί.
Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, βρίσκεται από το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.
Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή, αφού, σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές, «ένιωσε αδιαθεσία» έπειτα από περίπατο.
«Σε νοσοκομείο η σορός του – Δεν έχει γίνει νεκροψία»
Χθες, Κυριακή, επικαλούμενη πληροφορίες, η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι η σορός του βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο της πόλης Σάλεκχαρντ, διοικητικής πρωτεύουσας της περιφέρειας Γιαμάλ.
Κατά την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe –η οποία εκδίδεται στη Λετονία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- μέχρι χθες δεν είχε γίνει νεκροψία– νεκροτομή στη σορό του Ναβάλνι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, μετά τον θάνατό του την Παρασκευή, η σορός του Ναβάλνι αρχικά μεταφέρθηκε στην πόλη Λαμπιτνάνγκι, 36 χιλιόμετρα μακριά από τη φυλακή στην οποία κρατείτο. Ωστόσο, βάσει πηγών που επικαλείται η Novaya Gazeta Europe, η σορός μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στο περιφερειακό νοσοκομείο της πόλης Σάλεκχαρντ.
https://twitter.com/novayagazeta_en/status/1759181119881109588
«Συνήθως οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για κάποιον λόγο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ενώ πρόσθεσε: «Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο και μετά έβαλαν δύο αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα. Θα μπορούσαν επίσης να έβαλαν μια ταμπέλα που να γράφει ‘κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ’. Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, περί τίνος πρόκειται, γιατί υπάρχει μυστικότητα και αν προσπαθούν να κρύψουν κάτι σοβαρό».
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, σύντομα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τη σορό του Ναβάλνι και ότι ο θάνατός του «δεν ήταν εγκληματικής φύσης», περιγραφή που σύμφωνα με τη Novaya Gazeta Europe χρησιμοποιείται όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια διαδόθηκε ότι απαγορεύθηκε στο προσωπικό του νοσοκομείου να κάνει νεκροψία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.
Αλεξέι Ναβάλνι: Τι σημαίνει ο θάνατός του για τον Πούτιν, τη Ρωσία και τη Δύση
«Κάποιοι είπαν ότι ήρθε εντολή από τη Μόσχα να περιμένουν την άφιξη ειδικών από την πρωτεύουσα, άλλοι είπαν ότι οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να κάνουν νεκροψία. Η υπόθεση είναι πολιτική και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί. Και αν κάνει κάποιος νεκροψία και λάβει απευθείας εντολή να αλλάξει το αποτέλεσμα, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Και μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ένοχο» πρόσθεσε η ίδια πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Επεσήμανε, δε, ότι όπως του μεταφέρθηκε -καθώς δεν είδε ο ίδιος τη σορό- υπήρχαν σημάδια από μώλωπες, αν και όπως είπε, δεν φαίνεται οι μώλωπες αυτοί να προήλθαν από ξυλοδαρμό, αλλά πιθανώς από σπασμούς και από την προσπάθεια των γιατρών να κάνουν ανάνηψη στον Ναβάλνι έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει, όμως, τι προκάλεσε το καρδιακό επεισόδιο.
Πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», λένε οι αρχές
Σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» απέδωσαν οι σωφρονιστικές αρχές την Παρασκευή την απώλεια του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Από την πλευρά της, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους», επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης θα συναντηθεί η χήρα Ναβάλνι
«Πολικός λύκος»: Η ζωή του Ναβάλνι στη σκληρή φυλακή όπου βρήκε τον θάνατο