© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στην ανάγκη για «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ και όχι σε ανταγωνισμό με αυτό», αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η κ. Μέτσολα αναφορικά με τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις οικονομικές υποχρεώσεις των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, και με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τόνισε πως «η συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ πρέπει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (των εκλογών)».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε στη Ναυτεμπορική, την παραμονή της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα μας την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, και δήλωσε πως θέλει να ακούσει τους νέους της ΕΕ για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, στην τελική ευθεία πριν τις Ευρωεκλογές, διαμηνύοντας πως «με την ψήφο τους οι πολίτες θα αποφασίσουν πού θα πάει η ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια».
Στη συνέντευξή της στη «Ν», η Ρομπέρτα Μέτσολα εκτιμά πως το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας διασφαλίζει την ανάπτυξη και δεν οδηγεί σε νέα λιτότητα, ενώ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες «αποδίδουν καρπούς».
Ολόκληρη η συνέντευξη
Κυρία Πρόεδρε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε όποια χώρα του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές τις υποχρεώσεις προς τη Συμμαχία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα στη σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, εάν μάλιστα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο; Όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις;
Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της ΕΕ και αυτό πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.
Η συνεργασία μας αφορά κάτι περισσότερο από τους ίδιους τους ηγέτες. Είμαστε δύο σύμμαχοι που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα για τον κόσμο. Τα θεμελιώδη στοιχεία στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι πάντα εκεί.
Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς που αναφέρατε, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, πρέπει να προχωρήσουμε προς μια αμυντική ένωση της ΕΕ, πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα και πρέπει να γίνουμε πρακτικοί όσον αφορά τη στρατηγική μας αυτονομία. Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ και όχι σε ανταγωνισμό μαζί του.
Οι Ευρωεκλογές απέχουν 4 μήνες και σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες, η ακροδεξιά θα κερδίσει περισσότερες έδρες και θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η νικήτρια σε πολλές χώρες (όπως για παράδειγμα στη Γαλλία). Θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό και εάν όχι, πώς θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες εντός του Κοινοβουλίου;
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους ανθρώπους που δεν νιώθουν κοντά στην ΕΕ , γιατί η αποτυχία αντιμετώπισης των φόβων των ανθρώπων θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένη πόλωση.
Πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες τους και να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το πού θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα σκοπεύω να συζητήσω με την ηγεσία της χώρας, αλλά και με τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, για να ακούσω τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους.
Πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα επισκεφθώ τα κράτη μέλη της ΕΕ για να ενθαρρύνω τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους για να αποφασίσουν για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα 5 χρόνια.
Για τις Ευρωεκλογές, η πρόκληση δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός, αλλά και μια σιωπηλή πλειοψηφία που μπορεί να μην ψηφίσει αν το θεωρήσει άχρηστο. Εναπόκειται σε εμάς να τους πείσουμε ότι η ψήφος έχει σημασία και ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη δημοκρατία ή την Ευρώπη ως κάτι δεδομένο.
Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση των εποικοδομητικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που εργάζονται προς το καλύτερο συμφέρον των Ευρωπαίων.
«Να ακούσουμε τους αγρότες»
Οι αγρότες διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη. Διαμαρτύρονται για την πράσινη πολιτική της ΕΕ, τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και το κόστος. Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το θέμα;
Πρέπει να ακούσουμε τους Ευρωπαίους αγρότες. Γνωρίζουν τη φύση και γνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να γεμίσουμε τα ράφια μας με τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Πρέπει να τους ακούσουμε και να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες τους.
Είναι όμως επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση, πρέπει να λειτουργήσει για όλους. Πρέπει να τονώσει την οικονομία μας και πρέπει να είναι ρεαλιστική προκειμένου να κερδίσουμε την ανταπόκριση των πολιτών μας.
(Η πράσινη πολιτική) δεν μπορεί να αφορά μόνο αυτούς που μπορούν να την αντέξουν οικονομικά. Πρέπει να διευκολύνουμε τη μετάβαση και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.
«Αποφεύγουμε τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας»
Υπήρξε συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες απαιτούν και από τα 27 κράτη μέλη να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να αποτρέψει τα μέτρα λιτότητας;
Η νέα συμφωνία για την αποτελεσματική οικονομική διακυβέρνηση αφορά την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς. Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να ισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά, να είμαστε αξιόπιστοι στις αγορές και να επενδύσουμε στο μέλλον μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από καιρό την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και αυτό έγινε. Το αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα παράσχει μεγαλύτερη εθνική οικειοποίηση, θα συμβάλει σε υγιή δημόσια οικονομικά και στην αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών αγορών, επιτρέποντας παράλληλα τις απαραίτητες επενδύσεις σε βασικούς τομείς στους οποίους δίνει προτεραιότητα η Ένωση.
Τα αρχικά κριτήρια του 3% και 60% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν έχουν αλλάξει και υπάρχουν εγγυήσεις για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες δίνουν περισσότερο χώρο στα κράτη μέλη για προσαρμογές, ώστε να ενισχύσουν επίσης την κοινωνική διάσταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και να αποφύγουν τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας.
Η ελληνική Κυβέρνηση εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Πώς βλέπετε την πρόοδο και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ χάρη σε αυτήν την πολιτική μεταρρυθμίσεων;
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,2%, η Ελλάδα ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων χωρών για την αλματώδη αύξηση της πραγματικής αξίας του χρηματιστηρίου, η οποία ενισχύθηκε κατά 43,8% από το 2022 έως το 2023.
Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας τη χώρα μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί απόδειξη των θυσιών και της επιμονής του ελληνικού λαού που αρχίζει σιγά-σιγά να αποδίδει καρπούς. Αποτελεί επίσης αναγνώριση της συνετής και πειθαρχημένης προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η σημασία της διατήρησης της ίδιας τροχιάς των μεταρρυθμίσεων για να συνεχιστεί η πρόοδος και να παγιωθούν ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.