Skip to main content

Deadbot: Η «αναβίωση» των νεκρών – Πώς γίνεται και πόσο υγιές είναι;

Το αποτέλεσμα, είναι πέρα από κάθε φαντασία, σίγουρα όμως παρεισφρύει στις «απαγορευμένες περιοχές», της δεοντολογίας και ηθικής   

Έφτασε άραγε η ώρα να…πεθάνει ο θάνατος; Έστω και μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη; Η χρήση της AI για την προσομοίωση της παρουσίας νεκρών ατόμων με τη μορφή εικονικών συνομιλητών -που συχνά αναφέρονται ως “deadbots”- ανθεί τον τελευταίο καιρό και εγείρει σύνθετα ηθικά ζητήματα.

«Θέλεις να μιλήσεις στον νεκρό σου πατέρα, ή τη νεκρή σου μητέρα; Τώρα, μπορείς», αναφέρει σε διαφήμιση της μια εφαρμογή deadbot.

Αρκεί να δώσετε όσα πιο πολλά στοιχεία μπορείτε, στην τεχνητή νοημοσύνη. Εκείνη θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Μπορείς λοιπόν, σήμερα, απλά να «κατεβάσετε», μία τέτοια εφαρμογή και να «αποθηκεύσετε» εκεί, τις αναμνήσεις σας, ή όποιου άλλου θέλετε.. Φωτογραφίες, ομιλία, βίντεο. Ήχος και εικόνα. Η εφαρμογή «δημιουργεί», τον άνθρωπο που θέλετε, από το πρόσωπό του και τη φωνή του και   δίνει τη δυνατότητα, να μιλάτε μαζί του, για τα θέματα που ήδη έχετε «ενημερώσει» την εφαρμογή.

…σαν να κάνεις πνευματισμό;

Το αποτέλεσμα, θα είναι πέρα από κάθε φαντασία, σίγουρα όμως θα παρεισφρύει και  στις «απαγορευμένες περιοχές», της δεοντολογίας και ηθικής.

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρότερη από τον θάνατο; Αυτό είναι ένα από τα κύρια ερωτήματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του 14ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Βιοηθικής από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Ήδη από τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι που ασκούσαν τον πνευματισμό έκαναν τους νεκρούς να μιλούν. Δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι- πίστευαν σε αυτό και λειτουργούσε. Εκείνη την εποχή είχαν ήδη τεθεί ερωτήματα: Ήταν αυτοί οι άνθρωποι διεστραμμένοι; Μυστικοποιούσαν τον θάνατο;

Τα ίδια ερωτήματα γεννά και η χρήση ενός deadbot.

Η συνομιλία του Joshua με την νεκρή αρραβωνιαστικιά  του

Ο  Joshua Barbeau, ένας συγγραφέας, ξέσπασε σε δάκρυα αφού μίλησε με μια έκδοση chatbot της νεκρής αρραβωνιαστικιάς του: η τεχνητή νοημοσύνη «μου έφερε στο μυαλό αναμνήσεις της Jessica που είχα ξεχάσει εντελώς» ανέφερε.

Είχε χρησιμοποιήσει το Project December, που δημιούργησε ο προγραμματιστής παιχνιδιών, Jason Rohrer για να προσομοιώσει τον παππού του.

Την εμπειρία του Joshua ήθελαν να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Το  Project December υπόσχεται  έναντι 10 δολαρίων, να «προσομοιώσει μια συνομιλία με οποιονδήποτε»  βάσει  πληρφοριών που θα δοθούν διευκρινίζοντας ότι το «οποιοσδήποτε» περιλαμβάνει «κάποιον που δεν ζει πλέον». Το σλόγκαν του project είναι «προσομοίωση των νεκρών».

«Βρίσκομαι στην κόλαση»

Τα αποτελέσματα μπορεί πάντως να είναι ανατριχιαστικά. Μια γυναίκα σοκαρίστηκε όταν η προσομοίωση του νεκρού εραστή της είπε ότι βρίσκεται «στην κόλαση», περιτριγυρισμένος «κυρίως από τοξικομανείς».

 «Θα μπορούσαν να βοηθήσουν»

Η αυξανόμενη δυνατότητα εικονικής αναβίωσης νεκρών ατόμων για την ανακούφιση των θλιμμένων ανθρώπων εγείρει πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής , τον συναισθηματικό αντίκτυπο που δημιουργείται σε όσους έμειναν πίσω, την ίδια την έννοια του θανάτου ή τα άμεσα ζητήματα της κανονιστικής νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά κάποιοι κρίνουν ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να είναι «βοηθητικό»

«Σήμερα, πρέπει να αναρωτηθούμε: στην ιατρική υπάρχει αυτό που ονομάζουμε “παθολογικό πένθος”. λένε. Κάποιοι άνθρωποι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο νεκροταφείο και θα αισθάνονται καλά, ενώ άλλοι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο νεκροταφείο και δεν θα αισθάνονται καλά. Τελικά, δεν είναι το εργαλείο που θα μας κάνει να νιώσουμε καλά ή άσχημα, αλλά η φύση του ατόμου. Επομένως, πρέπει να συνδράμουμε τη χρήση αυτών των deadbots, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στον κάθε άνθρωπο, αντί να τα απαγορεύουμε, διότι, ούτως ή άλλως, είναι άσκοπο να επιβάλλουμε απαγορεύσεις, καθώς πάντα θα υπάρχουν τρόποι να τις παρακάμπτουμε”.

naftemporiki.gr