Skip to main content

Γερμανία : Ακτιβιστές επεμβαίνουν σε συγκέντρωση του Λίντνερ

REUTERS/Liesa Johannssen

«Ο Κρίστιαν Λίντνερ προστατεύει τους πλούσιους!»

Αριστεροί ακτιβιστές διέκοψαν επανειλημμένα με συνθήματα ,φωνές και τραγούδια συγκέντρωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από τα κέρδη!» ή: «Ο Κρίστιαν Λίντνερ προστατεύει τους πλούσιους!», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν αρχικά από μερικούς ακτιβιστές που μετείχαν στην εκδήλωση  της Ομάδας  του Φιλελεύθερου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Friedrich Naumann.

Στη συνέχεια όμως σηκώθηκαν πολύ περισσότεροι προσκεκλημένοι και άρχισαν  να φωνάζουν συνθήματα κατά του Λίντνερ.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν ο Λίντνερ μίλησε για την κλιματική αλλαγή.

Ένας νεαρός σηκώθηκε όρθιος και ζήτησε να μάθει από τον Λίντνερ αν κάνει κάτι για να προστατεύσει τα προς το ζην και την κοινωνική δικαιοσύνη: «Η απάντηση είναι ναι», φώναξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη σκηνή, «τώρα μπορείς να καθίσεις ξανά».

Τότε άρχισαν να σηκώνονται  ακτιβιστές σε διάφορα σημεία της αίθουσας. «Για το FDP, η οικονομία προηγείται των ανθρώπων. Για το FDP, η οικονομία προηγείται του περιβάλλοντος…», φώναζαν εν χορώ.

Η φωνή του υπουργού Οικονομικών από τα μεγάφωνα γίνεται πιο δυνατή. Οι φωνές διαμαρτυρίας επίσης. «Θέλουν απλώς να φωνάξουν!» Ο Λίντνερ απαντά: «Αλλά στη δημοκρατία δεν κάνεις απλώς ερωτήσεις, περιμένεις και απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, δεν σας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις».

Ο Λίντνερ, όπως φαίνεται, είναι και ενοχλημένος και ευχαριστημένος από τη διαμαρτυρία. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποφεύγει την αντιπαράθεση. Ακριβώς το αντίθετο: «Βοηθάτε να διχαστεί η κοινωνία! Σταματήστε! Η κοινωνική συναίνεση, «απειλείται από τη δεξιά ή από εσάς από την αριστερά», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Προτιμώ  να τα λέτε  εδώ παρά να αποκλείετε τους δρόμους και να εμποδίζετε τους φτωχούς πολίτες», φωνάζει ο Λίντνερ στους επικριτές του: «Θέλετε απλώς να συνεχίσετε την εκπομπή επειδή τα είπατε στο Spiegel TV εκ των προτέρων.»

«Είστε αντιδημοκράτες!», φωνάζει ο Λίντνερ στους ακτιβιστές: «Κανείς δεν έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην προστασία του κλίματος από την προηγούμενη γενιά!», λέει ο υπουργός Οικονομικών:«Προστατεύετε το κλίμα στην προστατευμένη φούσκα ευημερίας σας!».

Ο Λίντνερ δεν δίστασε πάντως να βγάλει  το smartphone του από την τσέπη του σακακιού του και τραβήξει μια selfie με τους ακτιβιστές, πριν οι αστυνομικοί τους απομακρύνουν από την αίθουσα.