Skip to main content

Νίκι Χέιλι: Βγήκε δεύτερη χωρίς αντίπαλο στη Νεβάδα – Νίκησε ο «κανένας»

REUTERS/Alyssa Pointer

Η Χέιλι δεν κέρδισε τον... εαυτό της, σε ένα περίπλοκο σύστημα που ευνοεί τον Τραμπ

Μαύρα τα μαντάτα για τη Νίκι Χέιλι καθώς στις προκριματικές στη Νεβάδα – στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν υποψήφιος – δεν κατάφερε να βγει πρώτη, παρόλο που δεν είχε κάποιον αντίπαλο.

Λόγω των εκλογικών κανόνων που έχουν υιοθετηθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα ψηφοδέλτια είχαν ως επιλογές τη Νίκι Χέιλι ασφαλώς που πήρε 32%, και την επιλογή «κανένας από τους υποψηφίους», που έλαβαν… 61%.

Το αποτέλεσμα αυτό, μολονότι δεν έχει καμία συνέπεια, αποτελεί πισωγύρισμα για την Χέιλι, που παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απέναντι στον Τραμπ.

Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ έχει ήδη χάσει από τον πρώην πρόεδρο στις προκριματικές στην Άιοβα και το Νιου Χαμσάιρ και δεν δείχνει να είναι σε θέση να τον νικήσει στις 24 Φεβρουαρίου στην πολιτεία της οποίας μάλιστα ήταν κυβερνήτρια, τη Νότια Καρολίνα.

Στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στη Νεβάδα δεν υπήρχε διακύβευμα λόγω των περίπλοκων εκλογικών κανόνων που έχουν υιοθετηθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ουσιαστικά δεν χρησιμεύουν στην επιλογή των 26 αντιπροσώπων της πολιτείας που θα μετάσχουν στην εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο. Οι αντιπρόσωποι αυτοί θα επιλεγούν αύριο, Πέμπτη, σε caucus, τοπικές δηλαδή συνελεύσεις που διεξάγονται σε σχολεία, γυμναστήρια και άλλους χώρους, στις οποίες η Χέιλι δεν θα συμμετάσχει και στις οποίες ο Τραμπ είναι ο μόνος από τους βασικούς υποψηφίους.

Περίπλοκο σύστημα με «δάκτυλο» Τραμπ

Το δυσνόητο αυτό σύστημα, που προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους, οφείλεται σε διαφωνίες ανάμεσα στις πολιτειακές αρχές και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Νεβάδα, για τον τρόπο επιλογής των προεδρικών υποψηφίων.

Η πολιτεία αυτή στις δυτικές ΗΠΑ, που φιλοξενεί την πρωτεύουσα των καζίνο, το Λας Βέγκας, είχε επιλέξει το 2021 να αλλάξει το εκλογικό της σύστημα και να εγκαταλείψει τα παραδοσιακά της caucus για τις προκριματικές εκλογές, οι οποίες επιτρέπουν την επιστολική ψήφο.

Δηλαδή: τυπικές εκλογές με κάλπη και ψηφοδέλτιο (primary) ή κομματικές συνελεύσεις (caucus).

Μία διαμάχη που κατέληξε σε μία πρωτοφανή κατάσταση με τη διεξαγωγή δύο χωριστών αναμετρήσεων, τους ψηφοφόρους σε σύγχυση και την έκβαση προκαθορισμένη υπέρ του υπόδικου πρώην προέδρου.

Και αυτό γιατί; Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επέλεξε να διατηρήσει τα caucus, στα οποία είναι υποχρεωτική η ψήφος με φυσική παρουσία.

Αποφάσισε επίσης ότι μόνον το αποτέλεσμα των συνελεύσεων αυτών θα μετρήσει για το χρίσμα, απαγορεύοντας έτσι στους υποψηφίους των χθεσινών προκριματικών να μετάσχουν στα caucus που θα γίνουν αύριο. Ως αποτέλεσμα, η Χέιλι δεν θα είναι υποψήφια εκεί.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατηγορήθηκε ότι ευνοεί με την απόφασή του τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ψηφοφόροι του οποίου είναι πιο πιθανόν να προσέλθουν.

Μπάιντεν-Τραμπ: Μονομαχία για τα δολάρια

Τη Δευτέρα ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χέιλι δήλωσε ότι η διαδικασία που επελέγη από την Νεβάδα είναι «στημένη υπέρ του Τραμπ».

Νικητής ήδη στην Άιοβα και το Νιου Χαμσάιρ, ο Τραμπ μπορεί να συντρίψει την Χέιλι στις αρχές Μαρτίου στην «Σούπερ Τρίτη», κατά την οποία κρίνονται 15 πολιτείες, αν και οι περισσότεροι έχουν προεξοφλήσει τη νίκη του.

Οι επόμενες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών θα γίνουν στην Νότια Καρολίνα. Αν και η πρώην κυβερνήτριά της έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στο δικό της γήπεδο, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP