Skip to main content

Παλαιστινιακή Αρχή: Θα καταβάλει μειωμένους μισθούς

REUTERS/Raneen Sawafta/File Photo

Η διαμάχη έρχεται ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε την Τρίτη ότι θα καταβάλει στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα το 60% των μισθών τους του Δεκεμβρίου, αυτή την εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει τις μακροχρόνιες συνέπειες της άρνησης του Ισραήλ να μεταφέρει φορολογικά κονδύλια που προορίζονται για τη Γάζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής, του φορέα που ασκεί διακυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει περιοριστεί σημαντικά από την πολύμηνη διαμάχη για τη μεταφορά των φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ για λογαριασμό των Παλαιστινίων.

Όπως σημειώνει το Reuters, η χρηματοδότηση από τους διεθνείς δωρητές έχει επίσης συμπιεστεί, καθώς μειώθηκε από το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 1%, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάιγια. «Η κατάσταση της χρηματοδότησης της Αρχής είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο ίδιος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η διαμάχη έρχεται ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει πιέσει το Ισραήλ να επιλύσει τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό, η οποία έχει αφήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα χωρίς μισθό εδώ και μήνες.

Παράλληλα, συμπίπτει με την ξεχωριστή διαμάχη για τη χρηματοδότηση της UNWRA, του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που πληρώνει για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της UNWRA έχει διακοπεί από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 13.000 εργαζομένους της υπηρεσίας στη Γάζα για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν καθώς το Ισραήλ αντιμετώπιζε υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τον πόλεμό του στη Γάζα και μετά από χρόνια που ζητούσε τη διάλυση της υπηρεσίας.

Πηγή: Reuters