Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την επιχείρηση «Ασπίδες» στη θάλασσα, ενώ η κεντρική διοίκηση από ξηράς της επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.
Μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται βήμα – βήμα για την επιχείρηση «Ασπίδες», για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ηγέτης των Χούθι απειλεί την Ιταλία ότι μπορεί να γίνει στόχος των ανταρτών
Όπως τόνισε, «η χώρα μου θα έχει τη ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής, ‘εν πλω’, αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα».
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio στην επιχείρηση. «Στην επιχείρηση αυτή θα συμμετάσχουμε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να προστεθούν, πάντως, και άλλες χώρες της Ένωσης», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική αποδυνάμωσης των επιθέσεων των Χούθι, o κ. Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα για αποτρεπτικό αποτέλεσμα μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία «μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της έντασης του πολέμου στο Ισραήλ, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία».
ΥΠΕΘΑ για επιχείρηση «Ασπίδες»: Προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, είχαν δηλώσει την Πέμπτη πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με φόντο τη θετική κατ’ αρχάς ανταπόκριση στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στην πρόταση του υπουργού Νίκου Δένδια να αποτελέσει το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης.
Οι πηγές του υπ. Άμυνας ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ είναι μία επιχείρηση που προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, ενισχύει και αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της και συμβάλλει στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης».
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «κατ’ αρχάς είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκε κοινή βούληση των εταίρων για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή πέραν της πολυεθνικής επιχείρησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (και στην οποία επίσης συμμετέχει η Ελλάδα) καθώς αποτελεί πάγια εθνική θέση η ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Εξυπηρετεί, συνεπώς, απολύτως τα συμφέροντα της χώρας η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Σημείωσαν επιπλέον ότι «αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία είναι η γνωστή επιχείρηση ‘Ειρήνη’ για τη Λιβύη, για την ανάληψη της οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε και συμμετέχει σε αυτήν με εξαιρετικά ενεργό ρόλο, με προφανές όφελος».
Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από «τις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή, την οποία θα προστατεύσει η επιχείρηση, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων. Οι επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών που «εκτοξεύουν» κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές και τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντική επίπτωση στη μείωση της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λιμάνια της χώρας και της ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έγινε «θετικά δεκτή» η πρόταση της Ελλάδας να λειτουργήσει το στρατηγείο Λάρισας ως στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι, με την Αθήνα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η σχετική συζήτηση έγινε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Σε ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας, ως στρατηγείο για την επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
https://twitter.com/NikosDendias/status/1752720032159637722