Αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της φύσης είναι τους τελευταίους μήνες η κοινότητα του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία. Η λάβα που δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα κατάπιε τον περασμένο μήνα τρία σπίτια στο χωριό που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία.
Παρά την εκτόνωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, το ψαροχώρι με τον νεανικό πληθυσμό, είναι πλέον άδειο. Οι άνθρωποί του έχουν τραπεί σε φυγή και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ. Το μέλλον τους είναι τόσο αβέβαιο, που μια γυναίκα δήλωσε ότι θα προτιμούσε η λάβα να έχει καταπιεί το σπίτι της, προκειμένου να μην τρέφει ελπίδες. Αν και το χιόνι έχει σκεπάσει την περιοχή, δεν μπορεί να σκεπάσει και τη λάβα, η οποία εξακολουθεί να απειλεί το Γκρίνταβικ.
https://twitter.com/ESA_EO/status/1754145281740812504
https://twitter.com/ESA_EO/status/1752691143014244763
Τα τελευταία τρία χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πέντε ηφαιστειακές εκρήξεις. Στις 10 Νοεμβρίου, αντιμέτωπες με έναν ανησυχητικό αριθμό σεισμών και υποψίες για την ύπαρξη μάγματος κάτω από το χωριό, οι αρχές της Ισλανδίας διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ, όπου ζούσαν περίπου 3.800 άνθρωποι.
Πολλά σπίτια καταστράφηκαν από τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι ήλπιζαν να επιστρέψουν όταν η συχνότητα των σεισμών μειώθηκε – ωστόσο στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε μια ισχυρή έκρηξη, που διήρκεσε τρεις ημέρες και δημιούργησε μεγάλες ρωγμές και ποτάμια λάβας.
Ακολούθησαν νέες ρωγμές, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να συνεχίζεται και τον Ιανουάριο. Αν και, μέσω έργων, το μεγαλύτερο μέρος της ροής της λάβας οδηγήθηκε μακριά από τα σπίτια, ένα μέρος της έφτασε στο χωριό, μέσα από νέες ρωγμές. Πρόκειται για πιο εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην Ισλανδία εδώ και 51 χρόνια.
Η βαριά σκιά της αβεβαιότητας
Πλέον, οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Ισλανδία, αδυνατώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις ζωές τους να έχουν ανατραπεί από τον Νοέμβριο. Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, διαμαρτύρονται για τις αντικρουόμενες πληροφορίες που λαμβάνουν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία, δεδομένου ότι οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν προ τριών ετών.
Ακόμα κι αν επιτραπεί –άγνωστο πότε- στους κατοίκους να επιστρέψουν, ορισμένοι δύσκολα θα γυρίσουν στο Γκρίνταβικ. Κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια για σπίτια τα οποία έχουν εγκαταλείψει.
Οι κάτοικοι της πόλης λαμβάνουν επίδομα στέγασης και ένα νομοσχέδιο της Βουλής θα έχει ως στόχο να αμβλύνει τα προβλήματά τους. Ως μεγαλύτερο αντίπαλό τους, οι πολίτες περιγράφουν την αβεβαιότητα, καθώς η μοίρα του Γκρίνταβικ παραμένει άγνωστη, υπό τον φόβο μιας νέας ηφαιστειακής έκρηξης.
https://twitter.com/BBCWorld/status/1753934656527868045