Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Μεσανατολικό, με τον Λευκό Οίκο να προαναγγέλλει νέες επιχειρήσεις, ενώ ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν πηγαίνει για 5η φορά στη Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, διεμήνυσε πως επίκεινται περισσότερα αμερικανικά πλήγματα ως αντίποινα για την επίθεση εναντίον βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Άλλωστε ΗΠΑ και Βρετανία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
«Θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών (των ενόπλων δυνάμεων) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», συνέχισε. «Θα έλεγα απλά, σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει (…) σθεναρή αντίδραση από εμάς», πρόσθεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο Σάλιβαν, αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χτυπήματα και εντός του Ιράν, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη «να αντιμετωπίσει ό,τι και να πράξουν οι ένοπλες πολιτοφυλακές».
Αναχώρησε χθες ο Μπλίνκεν
Εν τω μεταξύ ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε την Κυριακή για τη Μέση Ανατολή, με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.
Το πέμπτο ταξίδι του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ξεκινά με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης.
Ο κ. Μπλίνκεν θα περιοδεύσει στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Παρότι λένε πως συνεχίζουν να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσαρέσκειά τους έναντι της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορισμένα μέλη της οποία επικρίνουν σκληρά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως ιδίως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε, κάτι μάλλον σπάνιο, κυρώσεις εναντίον εποίκων που χαρακτηρίζει εξτρεμιστές, προσάπτοντάς τους σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως η κατάσταση είναι «αφόρητη».
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.
«Γεράκια» ζητούν αμερικανικά πλήγματα
«Γεράκια» σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων επιμένουν να απαιτούν αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν. «Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε κατευνασμό του Ιράν», έκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στην ίδια εκπομπή του NBC. «Αυτό κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και τρία χρόνια. Δείχνουμε αδυναμία στην παγκόσμια σκηνή». Κάλεσε η Ουάσιγκτον να συντρίψει την «κεντρική τράπεζα του Ιράν», μεταξύ άλλων.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, είναι η δυνατότερη φωνή της χορωδίας που απαιτεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης. «Αν στόχος είναι η αποτροπή του Ιράν, αποτυγχάνουμε», είπε χθες στο Fox News. «Αν στόχος είναι να προστατεύσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα, δεν επιτυγχάνεται», επέμεινε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου για να διατάξει πλήγματα εναντίον του Ιράν, έκρινε. «Έχει δικαιοδοσία (…) να προστατεύει τα στρατεύματα στο πεδίο», διαβεβαίωσε.