© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία έως το 2027.
«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ», έγραψε ο Μισέλ στο Χ, λίγα λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου.
Να σημειώσουμε ότι το πακέτο αυτό των 50 δισ. ευρώ (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) θα δοθεί σε ορίζοντα 4ετίας.
We have a deal. #Unity
All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.
This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.
EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024
«Αυτό κλειδώνει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Σημειώνεται βέβαια πως είχε προηγηθεί μπαράζ διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες και δη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο συνάντησαν κατ΄ιδίαν ο ίδιος ο κ. Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Όλαφ Σολτς.
Το θέμα είναι να φανεί τι ανταλλάγματα πήρε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, γιατί, υπενθυμίζεται, πως είχε βάλει βέτο στην έξτρα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Το πιθανότερο είναι πως κατά τη συνάντηση με την άνωθεν πεντάδα ηγετών υποχώρησε και δεν άσκησε βέτο.
Στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται: «Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».
Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη και από τους 27 ηγέτες, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», έγραψε στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.
«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.
Αυγά και πέτρες από τους αγρότες
Η Σύνοδος διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα, καθώς οι αγρότες «πολιορκούν» το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη. Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.
Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές».
Οι αγρότες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες, πιέζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες. Διαμαρτύρονται ουσιαστικά για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ (για παράδειγμα κάθε αγρότης είναι υποχρεωμένος στο κτήμα του να διαθέτει μια έκταση για τη βιοποικιλότητα), για τις τιμές των προϊόντων, και βέβαια για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
Σε αυτό το πλαίσιο «πάτησε» ο Εμανουέλ Μακρόν, και με επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητά να μην προχωρήσει η συμφωνία Mercosur με την τωρινή της μορφή. Ταυτόχρονα βέβαια πιέζει και την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία λογικά θα επιδιώξει μια δεύτερη πενταετή θητεία στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.
Με σύνθημα «χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό» (σε ελεύθερη μετάφραση από το “no farmers, no food”), αποκλείουν τις Βρυξέλλες, αλλά και το Παρίσι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ζητώντας να ακουστούν τα αιτήματά τους.
Ομολογουμένως, η απογοήτευση είναι έκδηλη, σε μια ΕΕ που διαθέτει μεν 50 δισ. στην Ουκρανία, δεν φροντίζει όμως για τους αγρότες της.
Αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει έναν μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.
Διαβάστε ακόμη
Σύνοδος Κορυφής EE: Μητσοτάκης και ντε Κρόου οι μόνοι που αναφέρθηκαν στους αγρότες