Από τις πέντε ταξιαρχίες της Χαμάς, τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει τους περισσότερους από τους διοικητές των δύο από αυτές, που εδρεύουν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Αυτό έκανε γνωστό εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε νεότερη ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που επικεντρώνονται πλέον στο νότιο τμήμα και στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου σημειώνονται από τις σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου.
Σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς
Στην παρούσα φάση, όπως αποκάλυψε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, στόχος των ισραηλινών δυνάμεων είναι η ταξιαρχία της Χαν Γιουνίς. Στο πλαίσιο αυτό, ισραηλινά στρατεύματα «σκότωσαν εκατοντάδες τρομοκράτες και συνέλαβαν πάνω από 300 ανθρώπους που είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που ανέφερε επίσης είναι ότι, για πρώτη φορά, τα στρατεύματα επιχειρούν στο υπόγειο δίκτυο τούνελ που εκτείνεται κάτω από τη Γάζα.
Η Χαν Γιουνίς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους. Είναι πόλη στρατηγικής σημασίας. Ενδεικτικό της σημασίας της είναι ότι στην πόλη βρέθηκε σημαντικός αριθμός των πυρομαχικών καθώς και εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο και δίκτυο στρατιωτικών υποδομών της Χαμάς.
Επίσης, σε συμβολικό επίπεδο, από τη Χαν Γιουνίς κατάγονται δύο ηγετικές φιγούρες της Χαμάς και οι άνθρωποι που θεωρούνται οι ενορχηστρωτές της επίθεσης της τρομοκρατικής ομάδας στην ισραηλινή επικράτεια που προκάλεσε τις πολεμικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ στην περιοχή.
Ο λόγος για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο χασάπης από την Χαν Γιουνίς», και ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο επισκέπτης». Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι και οι δύο, που αποτελούν τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ, κρύβονται στη συγκεκριμένη πόλη.
Βέβαια τέσσερις μήνες πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα κανένας από τους δύο δεν έχει πέσει στα χέρια του Ισραήλ. Αντίστοιχα, μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς δεν έχει απειληθεί ακόμα, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει τα ισραηλινά στρατεύματα στην επιχείρησή τους να εξαλείψουν την ένοπλη ομάδα.
Οι στόχοι του Ισραήλ
Γι΄αυτό άλλωστε και ο Χαγκάρι εκτιμάει το Ισραήλ απέχει ακόμη πολλούς μήνες από την επίτευξη των στόχων του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την κατάσχεση ή καταστροφή των πυρομαχικών και όπλων της Χαμάς και το να καταστούν άχρηστες οι στρατιωτικές βάσεις και οι σήραγγές της. «Για να επιτευχθούν αυτά θα χρειαστεί όλο το 2024, ίσως και περισσότερο», όπως είπε.
Πέρα από αυτούς τους στόχους, παραμένουν άθικτες οι δομές διοίκησης των δύο εναπομεινάντων ταξιαρχιών (η μία στο κέντρο της Γάζας και η άλλη στη Ράφα). Κάθε ταξιαρχία ηγείται από 70 έως 150 διοικητές και η δολοφονία ή η σύλληψή τους είναι ζωτικής σημασίας για την εξάρθρωση αυτών των μονάδων, εξήγησε ο Χαγκάρι.
Πάντως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η επιχείρηση σημειώνει πρόοδο έχοντας στοιχίσει την ζωή σε 9.000 μαχητές της Χαμάς, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει στρατό 35.000 μαχητών. Συνολικά πάντως μέχρι στιγμής στη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 26.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Επομένως, η εξάλειψη της Χαμάς είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν φαίνονται θετικοί στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης ή μόνιμης κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.
Εάν δεν εξαλειφθεί η Χαμάς, «η επόμενη σφαγή είναι μόνο θέμα χρόνου», όπως το έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, ωστόσο, κατηγορείται ότι «τραβάει» τις πολεμικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να επιβιώσει πολιτικά από την κατάσταση.