Η επίθεση κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας από φιλοϊρανική οργάνωση που δρα στο Ιράκ, ήταν η πρώτη θανατηφόρα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και μεγαλύτερη εμπλοκή του Ιράν.
Την ευθύνη για την επίθεση με drone ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μια οργάνωση-ομπρέλα από διάφορες φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες.
Το Ιράν πάντως αρνήθηκε πάντως ότι συμμετείχε στην επίθεση ή ότι υποστήριξε τους δράστες.
Ο θάνατος Αμερικανών θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε τιμωρητική απάντηση. «Θα απαντήσουμε. Και αυτή η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σε στάδια και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», όπως το έθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Παρά τον αποφασιστικό τόνο, ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «αποτρέψουν την ευρύτερη κλιμάκωση».
Μέχρι τώρα, τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση αλλά παράλληλα κατηγορούν η μία την άλλη για την ανάφλεξή της. Οι ΗΠΑ λένε ότι η υποστήριξη του Ιράν στις περιφερειακές ένοπλες ομάδες τροφοδοτεί τις εντάσεις, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα.
Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται τώρα να βρει ένα τρόπο απόκρισης που δεν θα θεωρείται «χάδι» αλλά ούτε και θα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής. Σε αυτή τη λεπτή άσκηση ισορροπίας δεν βοηθάει το προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ που ήδη άδραξε την ευκαιρία υποστηρίζοντας ότι η επίθεση δείχνει πως η προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν είναι αρκετά ήπια απέναντι στο Ιράν.
Οι «καλύτεροι φίλοι» του Ιράν και το νέο σπιράλ «θανάτου και ταπείνωσης»
Στο μεταξύ, η Τεχεράνη, που έχει πολλούς λόγους να θέλει να αποφύγει να μπει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ότι υπάρχει μόνος ένας τρόπος για να λυθεί η κρίση: η διπλωματία. Μάλιστα προέτρεψε την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσουν την οδό της διπλωματίας για να αμβλύνουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Όπως υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται σε εξέλιξη «ενεργητική» διπλωματία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Γάζα και τις επιπτώσεις του σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά» ότι ο τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος «και η τρέχουσα κρίση στην περιοχή περνάει μέσα από την πολιτική», ανέφερε ο Αμιραμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στο X.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, ωστόσο, έχουν επικοινωνούν σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, μερικές φορές μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.