Σάλο και φυσικά έντονες αντιδράσεις στην Πολωνία προκάλεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «βαφτίζοντας»… Πολωνικό το κολαστήριο του Άουσβιτς, σε ανάρτησή της στο Χ .
Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε αργότερα μάλιστα, να διορθώσει την ανάρτησή της, διευκρινίζοντας ότι το Άουσβιτς ήταν ένα γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου.
Η άστοχη αυτή ενέργεια της φον ντερ Λάιεν, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ίδια, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν βλέπει την καρέκλα της να… τρίζει.
Στα μέσα Μαρτίου στο Βουκουρέστι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) πρόκειται να εκλέξει τον «spitzenkandidat», τον επικεφαλής υποψήφιο για την νέα Κομισιόν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της, αλλά πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν στη Ναυτεμπορική ότι η απερχόμενη πρόεδρος επιδιώκει να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία. Ορισμένα στελέχη του ΕΛΚ βλέπουν πάντως τον πρόεδρο του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, να διεκδικεί επίσης την «καρέκλα» της φον ντερ Λάιεν.
Ευρωβουλευτής από το 2004, ο Βέμπερ είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ από το 2014 και διατηρεί καλές σχέσεις με τις περισσότερες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, σε σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, ο Βέμπερ υπενθύμισε ότι το ΕΛΚ έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή της νέας ηγεσίας της Κομισιόν. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι μια μεγάλη δύναμη. Είμαστε περισσότεροι από τους Σοσιαλιστές και το Renew μαζί. Η εντολή που έχουμε από τον λαό, δεν είναι μόνο για εμάς, είναι για τους ίδιους τους Ευρωπαίους», σημείωσε στην «Ναυτεμπορική», ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Τα «αγκάθια» της φον ντερ Λάιεν
Το ΕΛΚ θα πρέπει να ζυγίσει άλλωστε στην επιλογή του επικεφαλής υποψηφίου του και τις σοβαρές επικρίσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται ότι υπερβαίνει τα καθήκοντά της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική, ενίοτε ατυχείς: Όπως στο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα, δίνοντας στην κυβέρνηση Νετανιάχου πλήρη υποστήριξη, χωρίς καν να κάνει λόγο για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προστασία του άμαχου πληθυσμού. «Ενα λάθος στρατηγικών διαστάσεων», όπως κατήγγειλαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Η φον ντερ Λάιεν επικρίνεται επίσης ότι λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, υπέγραψε μια προπαρασκευαστική συμφωνία με την Τυνησία για τη μετανάστευση χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη.
Η μεγάλη «απειλή» όμως για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται από κάποια SMS, αναφορικά με την εμπλοκή της στην κολοσσιαία συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα εμβόλια κατά του Covid από την Biontech/Pfizer. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η φον ντερ Λάιεν «κανόνισε» προσωπικά τη μεγάλη συμφωνία για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αντί 35 δισεκατομμυρίων ευρώ – σε εμπιστευτικές παρασκηνιακές προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, την άνοιξη του 2021. Η ίδια η φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε μάλιστα να δώσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πληροφορίες σχετικά με την πορεία των συζητήσεων. Ενδέχεται μάλιστα να αναγκαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να αποκαλύψει τα γραπτά της μηνύματα στο κινητό της, για τη συμφωνία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται επίσης να συζητήσει αγωγή που κατέθεσαν οι «New York Times», με την οποία απαιτείται από την Επιτροπή να ελέγξει τα γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο της προέδρου. «Μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες σχετικά με τους όρους της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας στην ιστορία της ΕΕ αποκρύπτονται από το κοινό», αναφέρει εκπρόσωπος των New York Times.
Χωρίς τύχη οι Σοσιαλδημοκράτες
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να στηρίξουν ως επικεφαλής υποψήφιό τους ενόψει των ευρωεκλογών τον Λουξεμβούργιο Επίτροπο Νίκολας Σμιντ, αρμόδιο για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα στην Κομισιόν από το 2019. Το Εκλογικό Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στις 2 Μαρτίου.
Σε δελτίο Τύπου, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες τονίζουν ότι ο Σμιντ προωθεί την οικοδόμηση μιας «δυνατότερης, δικαιότερης και πιο βιώσιμης Ευρώπης». Το ότι ο Λουξεμβούργιος Επίτροπος θα είναι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι άλλα σχετικά ονόματα έχουν φύγει από τον χάρτη, όπως ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ηγήθηκε των σοσιαλιστών το 2019, επέστρεψε στην εθνική πολιτική.
Μια άλλη σημαντική προσωπικότητα, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, βρέθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνησή του πέρυσι.
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνεται πάντως να έχουν καμία τύχη να αναλάβουν την προεδρία της νέας Κομισιόν, καθώς η εκλογική τους επιρροή υποχωρεί στις περισσότερες από τις χώρες μέλη.