Το Ευρωκοινοβούλιο κλείνει τον Απρίλιο εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και η ΕΕ, προσπαθεί να «ξεμπερδεύει» με φλέγοντα ζητήματα όπως η συμφωνία για το μεταναστευτικό, η τεχνητή νοημοσύνη και οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Τον Δεκέμβριο, η Ένωση, κατέληξε, επιτέλους, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων στο περίφημο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, το οποίο χαιρέτισε το ΕΛΚ και η ηγεσία της ΕΕ, αλλά κατέκριναν τα άλλα κόμματα.
- Διαβάστε για τους πέντε πυλώνες του Συμφώνου ΕΔΩ
Μετά τη συμφωνία, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα, καθώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ίσως τη σημαντικότερη νομοθετική δέσμη αυτής της νομοθετικής περιόδου».
Μπορεί το ΕΛΚ να πανηγυρίζει για το Σύμφωνο, όμως αν δεν τελειώσει η υπόθεση πριν τις Ευρωεκλογές, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά. Το ID, το κόμμα Ταυτότητας & Δημοκρατίας, στο οποίο είναι ενταγμένο το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, σκοπεύει να τον μπλοκάρει, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα «βγαίνουν τα κουκιά» με τις πλειοψηφίες.
«Ο νόμος αυτός, δεν λύνει τίποτα. Ούτε έχει ψηφιστεί. Εάν είμαστε πλειοψηφία, θα τον μπλοκάρουμε.», τονίζει μιλώντας στη «Ν», ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του RN στο Ευρωκοινοβούλιο, Ζαν-Πολ Γκαρό.
«Δεν θα μας επιβάλει η ΕΕ τι θα κάνουμε με το μεταναστευτικό. Δεν είμαστε ομοσπονδία, τη δύναμη πρέπει να έχουν τα κράτη – μέλη», συνεχίζει και προσθέτει: «Όταν παρουσιάστηκε ο νόμος, εμείς (σ.σ. Ταυτότητα & Δημοκρατία), ζητήσαμε να γίνει debate. Μας το αρνήθηκαν».
Θεωρητικά, κάθε χρόνο, οι χώρες της πρώτης υποδοχής θα μπορούν να μεταφέρουν 30.000 μετανάστες σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Όποια χώρα δεν θέλει να φιλοξενήσει τον αριθμό των μεταναστών που της αναλογεί με βάση τον πληθυσμό και την έκτασή της, θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που δεν φιλοξενεί. Αυτό, ο Ζαν-Πολ Γκαρό, το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο», επιμένοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται».
Κατά τον ίδιο, κάποια πράγματα από όσα προβλέπει ο νέος νόμος «είναι ανεφάρμοστα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», υποστηρίζει, ενώ επαναλαμβάνει πως «το ζήτημα αφορά ξεχωριστά κάθε χώρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ο πρόεδρος της ΚΟ της Ευρωομάδας του Rassemblement National, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον περιβόητο νόμο για το μεταναστευτικό που θέσπισε η κυβέρνηση Μακρόν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και μετατροπές, τις αλλαγές του οποίου, υπερασπίζεται: «Αυτές οι αλλαγές ήταν μια μεγάλη νίκη για εμάς».
Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τον νόμο για τη μετανάστευση – Πλήγμα για τον Μακρόν
Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν, προηγείται ως τώρα στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές 10-12 μονάδες, από την «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν.
Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες δείχνουν μια τάση, που βέβαια είναι γνωστή καιρό τώρα: την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι ισορροπίες μέσα στη Βουλή των 705 (και κατόπιν 730) Ευρωβουλευτών θα αλλάξουν, με το κόμμα της Ταυτότητας & Δημοκρατίας και το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) να είναι πιθανό να συγκεντρώνουν έως και το 25% των εδρών. Σαφέστατα τίθεται πλέον -ακόμη μεγαλύτερο- πρόβλημα στις πλειοψηφίες, ακόμη και αν το ΕΛΚ βγει πρώτο και οι Σοσιαλιστές δεύτεροι.