Skip to main content

Στις κάλπες οι Φινλανδοί, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα

(Lehtikuva/REUTERS)

Προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία, που έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας

Νέο πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Φινλανδοί, ένα αξίωμα με μεγαλύτερες απαιτήσεις μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Ρωσία έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αναταραχή στο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό τοπίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της θητείας του επόμενου αρχηγού του κράτους. Με πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του κράτους χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε συνεργασία με τη κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας.

Έχοντας διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας, με την οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων.

Τα «φαβορί»

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο πολιτικές προσωπικότητες της Φινλανδίας προηγούνται μεταξύ εννέα υποψηφίων: ο συντηρητικός, πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων. Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών, ο Γιούσι Χάλα-άχο.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20.00.

Τεταμένες οι σχέσεις με τη Ρωσία

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα» έπειτα από την ένταξη της γειτονικής της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP